Opnieuw renteswap-boete voor Deutsche Bank

0

De Geschillencommissie Rentederivaten van Kifid heeft opnieuw een forse boete uitgedeeld aan Deutsche Bank. De bank moet aan een ondernemer met een passende renteswap 35.000 euro schadevergoeding betalen en de juridische kosten.

De Geschillencommissie concludeert dat de renteswap voor deze ondernemer een passend product was. Wel is er sprake van schade als gevolg de forse toename van de negatieve waarde bij herstructurering van de renteswap. Hiervoor kreeg de bank eerder ook al een forse boete opgelegd.

De zaak

Een ondernemer heeft in 2007 een renteswap voor tien jaar afgesloten met zijn bank om zo de renterisico’s van zijn zakelijke krediet af te dekken. In 2009 gaat de klantrelatie – en dus ook de kredietfaciliteit en renteswap – van ABN Amro over naar Deutsche Bank. In 2016 claimt de ondernemer tevergeefs bij Deutsche Bank schade, omdat de renteswap geen passend product zou zijn geweest. De Geschillencommissie concludeert op dit punt dat de renteswap een bij de financiële situatie van deze ondernemer passend product was. Deutsche Bank is echter naar het oordeel van de Commissie wel te kort geschoten in het onderzoek naar de financiële positie van de ondernemer.

Onverklaarbaar hoge negatieve waarde

De ondernemer vindt tevens dat bij de herstructuring van de renteswap in 2008 een te hoge negatieve waarde zou zijn berekend. Tijdens de klachtbehandeling kan de bank de toename van de negatieve waarde met 50.000 euro onvoldoende onderbouwen en erkent dat deze toename aan de hoge kant was in relatie tot het met de renteswap gemoeide bedrag. Ook de Geschillencommissie concludeert dat de forse toename in negatieve waarde nadelig is voor de ondernemer en dat de bank een deel van de schade moet vergoeden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.