Kifid deelt dikke renteswap boetes uit

0

ABN Amro en Deutsche Bank moeten respectievelijk 10.000 en 45.000 euro schadevergoeding betalen voor een passende renteswap. Zij hebben volgens Kifid bij overname en herstructurering van de producten gerekend met een te hoge negatieve waarde. Ook was sprake van schade als gevolg van mismatches.

De ondernemer in kwestie heeft in 2006 een renteswap voor tien jaar afgesloten bij ABN Amro. Gedurende de looptijd wordt de klantrelatie – en dus ook de kredietfaciliteit en renteswap – door Deutsche Bank overgenomen, om in 2012 weer terug te keren bij ABN Amro. In 2016 claimt de ondernemer bij beide banken dat de renteswap geen passend product zou zijn geweest. Dit had een ‘cap’ moeten zijn, stelde hij. Ook zouden de banken bij overname en herstructuring van de renteswap in 2012 een te hoge negatieve waarde hebben berekend. De ondernemer komt met de banken niet tot een vergelijk, waarna hij zijn klachten heeft ingediend bij het loket Rentederivaten MKB van Kifid.

Dubbele mismatch

Volgens de Geschillencommissie Rentederivaten van Kifid hebben de banken voor wat het eerste punt betreft het gelijk aan hun kant. De renteswap is op zichzelf voor deze ondernemer een passend product. De ondernemer vindt echter bij het tweede punt het gelijk aan zijn kant. Er is volgens de Geschillencommissie wel degelijk schade ontstaan als gevolg van een dubbele mismatch bij Deutsche Bank en omdat beide banken bij overname en herstructurering van de renteswap hebben gerekend met een te hoge negatieve waarde. De Geschillencommissie concludeert dat betrokken banken hierdoor hun zorgplicht gebrekkig hebben ingevuld.

Naast de eerdergenoemde schadevergoeding aan de ondernemer, moet ABN Amro de nog lopende renteswap kosteloos beëindigen indien de ondernemer daarom vraagt. Beide banken dienen ook ieder 500 euro te vergoeden aan de ondernemer voor de bijdrage aan de klachtbehandeling door Kifid. Beide uitspraken (GC 2017-376 en GC 2017-377) zijn bindend. Partijen kunnen binnen drie maanden beroep aantekenen bij de Commissie van Beroep.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.