Notaris ziet aantal hypotheekakten stijgen

0

Het totaal aantal door notarissen gepasseerde akten is in maart gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal zijn er 151.351 akten gepasseerd: een daling van 5%. Het aandeel hypotheekakten bleef vrijwel gelijk, maar ten opzichte van februari was er sprake van een flinke sprong.

In maart 2023 passeerden de notarissen 24.948 hypotheekakten. Vorige maand waren dat er 24.966. Ten opzichte van de 19.204 hypotheekakten in februari 2024, was dit wel een behoorlijke sprong.

Uit de cijfers (pdf) van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie blijkt verder dat in maart 2024 het aantal testamenten (-9%) en oprichtingen van een bv (-4%) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar behoorlijk achterblijven. Het totaal aantal overdrachtsakten is met 1% toegenomen tot 25.026 stuks. Ook het aantal levenstestamenten daalde met 1% (20.558 stuks in maart.

Eerste kwartaal positief

De kwartaalcijfers (pdf)van de KNB laten nog steeds een positief beeld zien. Alle soorten akten zijn in het eerste kwartaal van 2024 vaker gepasseerd dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Het aantal overdrachtsakten laat met een plus van 12% de grootste stijging zien. Daarna volgen het aantal levenstestamenten (+9%) en het aantal hypotheken (+6%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.