Henny: DNB heeft Conservatrix kapotgemaakt

0

Voor een symbolische euro kunnen de Amerikanen direct zo’n 100 miljoen euro aan eigen vermogen op de balans bijschrijven. De aandeelhouders van Conservatrix reageren furieus op de in hun ogen volkomen onnodige uitverkoop van hun bedrijf door DNB.

De rechtbank Amsterdam gaf DNB maandag toestemming om de aandelen van levensverzekeraar Conservatrix over te dragen aan Trier Holding. De nieuwe eigenaar is een Nederlandse onderneming van de Amerikaanse investeerder Eli Global. DNB had om de overdracht van aandelen verzocht omdat Conservatrix volgens haar onvoldoende in staat was om te kunnen voldoen aan de toekomstige verplichtingen ten opzichte van de polishouders.

Een conclusie die volgens Conservatrix onjuist is. “Hoewel Conservatrix een kerngezond bedrijf is dat de komende 60 jaar moeiteloos aan haar verplichtingen kan voldoen (onderzoek Mercer), heeft DNB gemeend te moeten ingrijpen vanwege hun strikte interpretatie van de nieuwe Europese regelgeving en Conservatrix onnodig in de uitverkoop gedaan.”

Een gitzwarte dag

Ewout Henny, directeur Conservatrix Groep, omschrijft de gedwongen overdracht maandag als een gitzwarte dag voor hemzelf en de resterende 25 medewerkers. “DNB spreekt van een redding, maar ons bedrijf is afgebouwd, uitgeknepen en kapot gemaakt. Er zijn onnodig hoge kosten gemaakt in opdracht van DNB.”

Henny is naar eigen zeggen ontsteld en verbijsterd over de in zijn ogen ‘amateuristische en onnadenkende interventie van toezichthouder DNB’. Henny: “Wij raken een in de kern supergezond en traditioneel gedegen familiebedrijf kwijt. En schenken de Amerikanen 100 miljoen euro, omdat in de VS andere waarderingsgrondslagen gelden dan in het veel te strenge Nederland. Dat voelt niet alleen heel erg onrechtvaardig maar was ook volstrekt onnodig.”

Veel te rigide beleid

De aandeelhouders stellen dat Nederland het enige land in Europa is dat de nieuwe regels uit Solvency 2 per direct heeft geïmplementeerd. Door dit veel te rigide beleid zijn veel Nederlandse levensverzekeraars in hun ogen in een papieren, zwaar vertekende schijnwerkelijkheid terechtgekomen. “Terwijl in andere Europese landen lange overgangstermijnen zijn ingesteld, heeft DNB de regels van het spel tijdens het spel aangepast, zonder marktpartijen daartegen op de juiste wijze te beschermen.”

Het is overigens voor het eerst dat de toezichthouder gebruik heeft gemaakt van het instrument van gedwongen overdracht.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.