Uitzondering pensioenfondsen haalbaarheidstoets 2024

0

Pensioenfondsen die van plan zijn volledig in te varen, vallen onder de uitzondering op de verplichting van een jaarlijkse haalbaarheidstoets in 2024. De Nederlandsche Bank (DNB) gaat voor nu uit van dit standpunt.

De toezichthouder reageert daarmee op de verzamelbrief pensioenonderwerpen voorjaar 2024 van minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Daarin beschrijft de minister dat zij voornemens is in lagere regelgeving een grondslag te introduceren voor pensioenfondsen om al in 2024 onder voorwaarden te kunnen afzien van de verplichte jaarlijkse haalbaarheidstoets.

Een voorwaarde die hierbij wordt genoemd, is dat deze uitzondering zal gelden voor fondsen die het voornemen hebben om in te varen. De voorwaarden worden nog nader uitgewerkt in een regeling.

Voor nu gaat DNB ervan uit dat deze uitzondering alleen geldt voor pensioenfondsen die van plan zijn volledig in te varen. “Voor pensioenfondsen die niet of maar deels invaren en waarbij bestaande aanspraken en rechten op vastgestelde uitkeringen blijven bestaan, lijkt het aannemelijk dat de jaarlijkse haalbaarheidstoets van toepassing blijft voor alleen bestaande aanspraken en rechten op vastgestelde uitkeringen. DNB hanteert tot nadere informatie van de minister voorgaande uitgangspunt.” De toezichthouder heeft daarover een factsheet op de website geplaatst.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.