Pleidooi: ‘Overwaarde makkelijker verzilveren’

0

Nederlandse 55-plussers hebben nog te weinig mogelijkheden om (een gedeelte van) de overwaarde van hun woning te verzilveren voor de bekostiging van extra zorg. Dat stelt Mark de Rijke, directeur Business Development van De Hypotheekshop.

Nu zijn ouderen voor financiering met overwaarde aangewezen op verkoop van de eigen woning om hun woning vervolgens weer te huren (sale & lease back). Volgens De Rijke zitten veel senioren echter niet te wachten op de verkoop van de eigen woning, waar zij jarenlang voor hebben gewerkt en aan hebben. “Deze constructie zorgt voor veel onzekerheid omdat de huurprijzen voortdurend stijgen.”

Door de strengere hypotheekregels komen er in de toekomst steeds meer huizen bij die volledig zijn afgelost en een flinke overwaarde hebben. De Rijke: ‘Uit angst voor overkreditering kijken geldverstrekkers onvoldoende naar dit potentieel. De overwaarde kan mensen helpen om zelfstandig zorg in te kopen, waardoor zij langer zelfstandig kunnen wonen. Ook kan de overwaarde worden gebruikt om pensioengaten te vullen.”

Voor 55-plussers met een eigen woning en een flinke overwaarde moet het eenvoudiger worden om een gedeelte van deze overwaarde, bijvoorbeeld de helft, te verzilveren. De Rijke: “Ik roep marktpartijen op om een geschikt product te ontwikkelen dat in deze vraag voorziet. Tegelijkertijd moet de hypotheektoets rekening gaan houden met iemands werkelijke maandlasten en de overwaarde. En inkomen dat een senior, naast pensioeninkomen, verdient in loondienst of als zelfstandige niet bij voorbaat buiten beschouwing laten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.