Ouders springen vaker bij om hypotheek rond te krijgen

0

In het eerste kwartaal van 2024 zijn het voornamelijk de banken geweest die marktaandeel hebben gewonnen. Volgens cijfers van Ingage Franchise verstevigde Bunq, Florius, ING, Llyds Bank en Moneyou hun marktaandeel. Daarnaast deden verzekeraar Allianz en regiepartij Munt het goed.

Het is De Hypotheekshop die citeert uit de cijfers van het moederbedijf Ingage. Uit die gegevens blijkt dat aan het begin van dit jaar het hoogste aantal hypotheekaanvragen door starters is geregistreerd, sinds de start van de coronapandemie in maart 2020. Dat is ook meteen de verklaring voor de gestegen markaandelen van aanbieders dit zich voornamelijk richten op de starter en NHG-leningen.

“Het totaal aantal hypotheekaanvragen ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar laat de eerste drie maanden van 2024 een stijging van 20% zien. Sinds dit jaar speelt het energielabel van een huis een rol in hoeveel de koper kan lenen. In Q1 had circa 70% van de door starters aangevraagde hypotheken betrekking op woningen met minstens een C-label. Bij de aankoop van huizen met een lager label (E-F-G) bevat ruim 30% van de aanvragen een plan voor verbetering”, aldus De Hypotheekshop.

Ouders tekenen mee

De hypotheekadviesketen constateert eveneens dat ouders met enige regelmaat betrokken zijn bij de aankoop van hun startende kind. Bijvoorbeeld door een schenking, lening of mee tekenen. “Als het kind 75% van de lasten zelf kan dragen, kunnen de ouders helpen om de financiering rond te krijgen. Bij mee tekenen worden de ouders aansprakelijk voor de hele hypotheek (zonder NHG), naast de hoofdverantwoordelijkheid van het kind zelf.”

De stijgende huizenprijzen leiden tot twee duidelijke trends. Ten eerste besluiten meer woningeigenaren, dankzij de toegenomen overwaarde, hun hypotheek te verhogen voor het financieren van verbouwingen, vaak gecombineerd met het verduurzamen van hun huis. Dit komt vooral voor bij doorstromers die moeite hebben met het vinden van een geschikte nieuwe woning, waardoor ze kiezen voor het aanpassen van hun huidige huis. Ten tweede is er in maart een afname zichtbaar in het aantal kopers, zowel starters als doorstromers. Het steeds krapper wordende woningaanbod speelt hier waarschijnlijk een rol. Daarnaast is het ook mogelijk dat een deel van de zoekers momenteel afhaakt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.