‘Nieuwe verzilverproducten bieden slechte deal’

1

Producten om de overwaarde in een woning te verzilveren, bieden vaak een slechte deal, stelt Vereniging Eigen Huis (VEH). De vereniging adviseert huiseigenaren om goed te kijken naar alternatieven, zoals een tweede hypotheek of krediet.

Met name bij oudere huiseigenaren die alleen een AOW-uitkering ontvangen, maar wel veel overwaarde in hun woning hebben, bestaat de behoefte aan verzilverproducten. De grote Nederlandse banken bieden deze oplossingen nog niet of nauwelijks aan. Het valt VEH op dat er sinds kort steeds meer mogelijkheden op de markt verschijnen voor deze doelgroep. “Maar het zijn dure oplossingen.”

VEH noemt twee voorbeelden. Zo biedt Verzilvermijvast sinds begin september een verzilverproduct aan. Bij dit bedrijf kan een huiseigenaar zijn woning verkopen voor 50% van de marktwaarde, om het huis vervolgens terug te huren.

Zodra de voormalige eigenaar de huur beëindigt, krijgt hij de andere helft van de koopsom. Plus de helft van eventuele overwaarde, als het pand in waarde is gestegen. Eventuele waardedaling wordt afgetrokken van het te ontvangen bedrag.

20% waarde kwijt
In augustus presenteerde het Zilver Wonen Fonds een soortgelijk product. Een belangrijk verschil is dat de huiseigenaar daar slechts 80% van de marktwaarde krijgt voor zijn woning, om het pand vervolgens terug te huren. De resterende 20% van de waarde is hij kwijt.

Maar ook bij dit product krijgt de huiseigenaar het bedrag dat overblijft nadat de hypotheek aan de bank is afgelost. Dit kan mee- of tegenvallen, afhankelijk van de hypotheekschuld. Volgens VEH wordt in beide gevallen een ‘vaak forse huur’ gevraagd, die met alleen een AOW-uitkering niet op te brengen is.

Slechte deal
“We zijn blij dat er meer verzilverproducten op de markt komen, maar hét product zit er nog niet bij”, zegt directeur Rob Mulder van VEH. “De producten die nu op de markt zijn, bieden vaak een slechte deal. De oudere huiseigenaar raakt een flink deel van de woningwaarde kwijt. Of krijgt nu maar de helft en ervaart onzekerheid over de andere helft, die pas veel later komt.”

Bovendien gaat het meestal om forse huren, die jaarlijks flink stijgen. Er kan ook sprake zijn van een boete, als de huurder binnen enkele jaren al de huur opzegt. Mulder: “Daarom adviseren we huiseigenaren om goed te kijken naar alternatieven voor verzilverproducten. Denk bijvoorbeeld aan een tweede hypotheek of krediet. Die oplossingen pakken voor veel mensen aanmerkelijk voordeliger uit.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.