Voorkom nieuw inkomenstekort

1

NVIA wil graag aandacht vragen voor een probleem dat niet hoeft te ontstaan, maar toch opnieuw lijkt te gaan ontstaan. Het is al lange tijd duidelijk dat de AOW-leeftijd hoger wordt. Eerst is een grote (geleidelijke) stap gezet naar 67 jaar. Dit kwam nog als soort van verrassing. Er werden diverse oplossingen gecreëerd voor het AOW-gat. Ook kwamen er oplossingen voor verzekeringen van ziekteverzuim en WIA.

Maar helaas bleven deze oplossingen voor lopende schades uit. Daardoor kunnen arbeidsongeschikte werknemers met een inkomenstekort geconfronteerd worden, als de gesloten WIA-verzekering uitkeert tot 65 jaar (de oude eindleeftijd) en de WIA zelf tot een latere AOW-leeftijd.

Historie lijkt zich te herhalen

Tot zover dit stukje recente historie, dat zich nu lijkt te gaan herhalen. Iets waar we bij de NVIA zeer verbaast over zijn, omdat de markt nu niet kan zeggen dat het niet te voorzien was. Het volgende speelt: verzekeraars hebben de eindleeftijd op de inkomensverzekeringen verhoogd. De ene op eindleeftijd 67, een ander op de AOW-leeftijd (al dan niet gemaximeerd op 70 jaar). De politiek heeft ook stappen gezet; de AOW-leeftijd is inmiddels 67 jaar en 3 maanden; op grond van de levensverwachting. De verzekeraars met eindleeftijd 67 jaar lopen dus inmiddels alweer achter de AOW-feiten aan.

Ophoging van de verzekeringsdekkingen

De NVIA vindt dat een nieuw inkomenstekort voorkomen kan én moet worden. Daarom pleiten wij voor een tijdige en correcte ophoging van de verzekeringsdekkingen, markt breed en met terugwerkende kracht. Want van de adviseurs wordt zorgplicht verwacht en de adviseurs kunnen nu niet zeggen dat een ophoging van de AOW-leeftijd niet te voorzien was.

Het bestuur van de NVIA zal binnenkort in overleg treden met de diverse verzekeraars over dit onderwerp.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Peter Abelskamp

Peter Abelskamp is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Inkomen Adviseurs (NVIA).