Op weg naar 2017: Sitske Mauritsz – VIVAT

0

Een goede risico-inventarisatie en -beheersing wordt binnen het MKB belangrijker dan ooit. Het beheersen van risico’s is geen zaak van enkel en alleen verzekeringen afsluiten. Beheersing van risico’s start in eerste instantie met het praten met de ondernemer over zijn bedrijf en zijn wijze van ondernemen.

Schadebeeld en klantwaarde van de individuele ondernemer gaan een nog centralere rol spelen

Auteur: Sitske Mauritsz, COO Schadeverzekeringen bij VIVAT Verzekeringen

In deze gesprekken met de ondernemer worden alle risico’s die de continuïteit van de onderneming kunnen doorgenomen. Zo maak je als adviseur samen met de klant uiteindelijk risico’s inzichtelijk en beheersbaar. Voor een aantal van deze risico’s is er een verzekeringsoplossing.

Met de adviseur die zich met name richt op het risicomanagement van de onderneming wil Reaal de samenwerking de komende jaren intensiveren. In de dagelijkse praktijk blijkt namelijk dat de gevolgen van een gebrek aan risicomanagement tot veel ellende kan leiden, zowel op persoonlijk als op financieel vlak. Wij willen en kunnen een actieve rol spelen bij de risicobeheersing.

Zo was het resultaat bij een van de wagenparken in onze boeken slecht te noemen. Premieverhoging of beëindigen zijn dan de mogelijke opties. Een gerichte analyse leverde echter een duidelijk beeld op van de oorzaak. Slechts enkele rijders van het bedrijf waren goed voor 90% van de schade. Het gesprek dat de adviseur had met de ondernemer leidde tot gesprekken met betrokkenen en de noodzakelijke gedragsverandering. Dat park loopt nu nog steeds bij ons.

Dubbele winst

In diverse branches verslechtert de verhouding tussen de kosten en schades versus de premie-inkomsten. Dat dwingt alle verzekeraars tot actie. Het is te verwachten dat daarbij vaker gekozen wordt voor differentiatie bij premie en voorwaardenaanpassingen. Schadebeeld en klantwaarde van de individuele ondernemer gaan dan een nog centralere rol spelen. De particuliere markt loopt daarbij nu nog voorop, maar niet meer voor lang.

De ondernemer die samen met zijn risicospecialist de risico’s beheerst, en daardoor minder schade heeft, gaat daar de komende jaren met gunstigere premies en voorwaarden van profiteren. Dat is dubbele winst, want naast de betere condities is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.