Schikking Athora Netherlands voor woekerpolissen Reaal

0

In navolging van Allianz, ASR, NN en Achmea, compenseert ook verzekeraar Reaal, dochter van Athora Netherlands, klanten met een woekerpolis.

De Consumentenbond, ConsumentenClaim, Wakkerpolis, Stichting Woekerpolisproces en Vereniging Woekerpolis.nl bereikten hierover een akkoord met de verzekeraar. In totaal is met de schikking een bedrag van 70 miljoen euro gemoeid. De belangenorganisaties staken hun juridische procedure tegen Reaal.

Praktische uitvoering

De overeenkomst betreft beleggingsverzekeringen van Reaal en zijn rechtsvoorgangers. Consumenten die bij de claimorganisaties zijn aangesloten kunnen een vergoeding tegemoet zien van minimaal enkele honderden euro’s per polis en die kan in een enkel geval oplopen tot meer dan tienduizend euro. De komende maanden werken de betrokken partijen de praktische uitvoering van de regeling verder uit. Daarna ontvangen de deelnemers bericht over wat de regeling voor hen persoonlijk betekent. De overeenkomst met Reaal is definitief als minimaal 90% van de deelnemers instemt.

Schrijnende gevallen

De compensatie geldt alleen voor gedupeerden die zich hebben aangemeld bij een van de belangenorganisaties. Consumenten die niet zijn aangesloten, kunnen zich wel melden bij Reaal zelf. De verzekeraar reserveert, buiten de regeling om, nog eens 25 miljoen euro voor zogeheten schrijnende gevallen die niet zijn aangesloten bij een van de belangenorganisaties en ook niet eerder een vergoeding hebben gehad.

Impact

Jan de Pooter (foto), CEO Athora Netherlands: “We zijn blij dat er een overeenkomst is gesloten met de belangenorganisaties. In boekjaar 2023 treffen we een voorziening van 95 miljoen euro die de kosten moet dekken van de schikking. Naar verwachting heeft dit een impact van 6 procentpunt op ons solvabiliteitsratio over vorig jaar.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.