CFD: ‘Bijna ziekelijke focus op verdiensten intermediair’

0

CFD maakt zich zorgen over de felheid van sommige reacties op het wijzigingsbesluit financiële markten 2021. “De bijna ziekelijke focus op de verdiensten van het onafhankelijke intermediair lijkt geen grenzen te kennen.”

Marktpartijen en andere belanghebbenden konden uiterlijk tot 13 augustus reageren op de voorgestelde aanpassingen, samengebracht in het Wijzigingsbesluit financiële markten 2021. CFD zelf is van mening dat het ministerie van Financiën goed heeft geluisterd naar alle partijen en tot conclusies is gekomen waar partijen grotendeels achter zouden moeten kunnen staan.

In een open brief aan het Ministerie van Financiën zegt de brancheorganisatie echter ‘met stijgende verbazing’ te kijken naar de reacties van het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland en de Consumentenbond. “Zij hebben deze consultatie hebben aangegrepen om wederom het distributiekanaal ‘onafhankelijk financieel advies’ in het verdomhoekje te drukken”, schrijft CFD-voorzitter Edwin Herdink (foto).

“Echt ongemakkelijk is de zeer uitgesproken mening van Zorgverzekeraars Nederland over die verdiensten, terwijl deze sector een fractie van haar omzet via het onafhankelijke intermediaire kanaal realiseert!”

CFD is nooit een voorstander geweest van actieve provisietransparantie op schade. “Een solide motivatie en dringende noodzaak is er eigenlijk niet”, aldus Herdink. “Belangrijk ook om te onthouden is dat actieve provisietransparantie op schadeverzekeringen middels een media en lobby een-tweetje tussen het Verbond van Verzekeraars, de AFM en de Consumentenbond ‘uit het niets’ op de ministeriële agenda is gemanoeuvreerd tijdens de behandeling van het provisieverbod op complex.”

“Tijdens de stakeholdersmeetings is gebleken dat premieberekeningen van schadeverzekeringen zo divers zijn, dat het onmogelijk is voorafgaand aan een advies aan te geven wat de exacte provisie van een verzekering of verzekeringspakket zal worden. De uiteindelijke uitkomst zoals nu is verwoord in het wijzigingsbesluit is dan ook een gebalanceerde uitkomst die recht doet aan alle betrokken partijen.”

Volmacht en eerbiedigende werking

Ook stel de CFD vast dat de vergoeding tussen verzekeraars en volmachtpartijen op een oneigenlijke manier op de agenda van het ministerie wordt gemanoeuvreerd. “Het ter discussie stellen van deze kostenvergoeding in het dossier provisietransparantie is misplaatst.”

CFD constateert dat het Verbond van Verzekeraars ook de eerbiedigende werking op doorlopende provisie complex op een oneigenlijke manier op de agenda probeert te manoeuvreren bij de politiek. “Met als doel er zo snel mogelijk van af te kunnen.”

In zijn brief vraagt Herdink het ministerie van Financiën hier een scherp oog voor te houden bij het verder behandelen van dit dossier.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.