NVGA verbaasd over reactie Verbond

0

Een off-topic opmerking in de consultatiereactie van het Verbond van Verzekeraars op het Wijzigingsbesluit Financiële Markten 2021, heeft voor gefronste wenkbrauwen gezorgd bij de NVGA. “Wij hopen niet weer een dossier te hebben waarin wij tegenover elkaar komen te staan”, aldus voorzitter Ron Gardenier.

‘Er is geen waterbedeffect en dat gaat er ook niet komen.’

Op genoemde consultatie heeft de NVGA zelf niet gereageerd, omdat deze betrekking heeft op provisietransparantie, die niet van toepassing is op het volmachtbedrijf. Daarom heeft het de NVGA gestoord dat sommige marktpartijen deze consultatie toch hebben aangegrepen om hun zienswijze ten aanzien van volmachtbeloning in de discussie te betrekken, waaronder het Verbond van Verzekeraars.

Visie verrast NVGA

Voorzitter Ron Gardenier: “Recentelijk is het ons gelukt om met het Verbond van Verzekeraars tot overeenstemming te komen over een belangrijk discussiepunt rondom data en dit te regelen in een gezamenlijke ‘Voorbeeld Samenwerkingsovereenkomst Volmacht’. Verheugd waren wij dat de prioriteit weer kon liggen op de verdere professionalisering van het Volmachtbedrijf, waarin wij samen met het Verbond van Verzekeraars al flinke stappen hebben gezet. Wij waren dan ook verbaasd over de visie van het Verbond ten aanzien van volmachtbeloning waarmee wij afgelopen vrijdag in de pers werden geconfronteerd en waarover ook niet eerder met de NVGA is gesproken. Wij hopen niet weer een dossier te hebben met het Verbond waarin wij tegenover elkaar komen te staan. De NVGA focust zich liever op het verder professionaliseren van het volmachtkanaal en de samenwerking daarin met onze businesspartners.”

Waterbedeffect

Het Verbond verwijst in haar reactie naar een discussie in de markt over de vraag of niet ook de tekencommissie bij het volmachtkanaal actief transparant zou moeten worden gemaakt. Maar volmachtbeloning is volgens de NVGA de ‘vergoeding die een volmachtgever betaalt voor het verrichten van werkzaamheden die hij anders zelf verricht en waarover onderling contractuele afspraken zijn gemaakt inzake de hoogte van de vergoedingen en de daaraan verbonden kwaliteitseisen’. Volgens het Verbond is het risico op het optreden van een waterbedeffect echter reëel, omdat veel bemiddelaars een huisvolmacht hebben.

Het is er niet en het komt er niet

De NVGA deelt die motivatie van het Verbond in het geheel niet. “Het zogenaamde waterbedeffect kon in 2011 al niet worden aangetoond en is nu ook niet aan de orde. Toen is de ‘passende’ volmachtbeloning ingevoerd, meer transparantie geregeld over de werkzaamheden van het volmachtbedrijf en de verplichting ingevoerd dat een volmachtbedrijf in een aparte juridische entiteit moet worden ondergebracht, los van het bemiddelingsbedrijf. De volmachtbeloning wordt door de verzekeraar eenzijdig bepaald en is de afgelopen jaren alleen maar gedaald. Er is geen waterbedeffect en dat gaat er ook niet komen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.