Zwangere ondernemer korter met verlof

0

Ondanks de wettelijke Zelfstandige-en-Zwanger-regeling (ZEZ-regeling) blijken zwangere zelfstandig ondernemers aan het einde van hun zwangerschap langer door te werken dan zwangere vrouwen in loondienst. Ondernemers gaan ook na de bevalling weer eerder aan het werk.

Dit blijkt uit onderzoek van Allianz, in samenwerking met GfK. Via de ZEZ-regeling hebben zzp’ers recht op 16 weken zwangerschapsuitkering. In het jaar voorafgaand aan het verlof moeten zij dan wel minimaal 1.255 uur als zelfstandige hebben gewerkt. Maar ondanks het vangnet kiest het merendeel van de ondernemers er volgens dit onderzoek uiteindelijk toch voor om langer door te werken en eerder weer te beginnen.

Vrouwen in loondienst krijgen eveneens minimaal 16 weken betaald verlof, waarbij het verplicht is om minimaal vier weken voor de uitgerekende datum het verlof te starten. Van de onderneemsters geeft meer dan 6 op de 10 aan dat zij later dan 36 weken zwangerschap met verlof gaan – wat in loondienst dus de wettelijke grens is om te stoppen met werken. Vervolgens gaat meer dan de helft (55%) binnen 6 weken na de bevalling weer aan het werk. In loondienst is wachten tot 12 weken na de bevalling volgens Allianz gebruikelijk.

Ondernemende moeders

Zelfstandig ondernemen en zwangerschap blijken goed samen te gaan. 71% van de respondenten heeft niet het gevoel meer moeite te hoeven doen voor het binnenhalen van een opdracht. Bij degenen die al moeder zijn, ligt dat percentage ook nog vrij hoog, namelijk op 64%.

Op de vraag hoe het moederschap hun ondernemerschap heeft beïnvloed, is het meest gehoorde antwoord (39%) dat het ondernemerschap de vrouwen de vrijheid geeft om tijd voor het gezin vrij in te delen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.