Bedrijfsschade blijft grootste zorg in Nederland

0

Volgens Nederlandse risk-management-professionals vormt bedrijfsschade in 2024 het grootste risico, gevolgd door cyberincidenten en brand & explosies. Dat blijkt uit de Allianz Risk Barometer. Wereldwijd vormen cyberincidenten de grootste bron van zorg bij bedrijven.

Het nummer-een-risico in Nederland, bedrijfsschade (onderbreking van de bedrijfsvoering, inclusief toeleveringsketen), stond vorig jaar ook op dezelfde positie. Cyberincidenten (bijvoorbeeld cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) stijgt met vier plaatsen naar de tweede plaats. Nieuwe risico’s zijn brand en explosies op de derde plaats, en op een gedeelde negende plaats marktontwikkelingen (bijvoorbeeld geïntensiveerde concurrentie/nieuwe toetreders, fusies en overnames, marktstagnatie en marktschommelingen).

Verzekeringsdekking aanpassen

Wereldwijd is de top drie van risico’s: 1) cyberincidenten, 2) bedrijfsschade en 3) natuurrampen. Petros Papanikolaou, CEO van Allianz Commercial, licht de bevindingen toe: “Veel van deze risico’s komen nu al hard aan: extreem weer, ransomware-aanvallen en regionale conflicten zullen de veerkracht van toeleveringsketens en bedrijfsmodellen naar verwachting verder op de proef stellen in 2024. Makelaars en klanten van verzekeringsmaatschappijen moeten zich hiervan bewust zijn en hun verzekeringsdekking hierop aanpassen.”

Datalek meest zorgwekkend

Cyberincidenten (36%) zijn voor het derde jaar op rij wereldwijd het belangrijkste risico – voor het eerst met een duidelijke marge (5 procentpunten). Het is het belangrijkste risico in zeventien landen, waaronder Australië, Frankrijk, Duitsland, India, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Een datalek wordt gezien als de meest zorgwekkende cyberdreiging voor respondenten van de Allianz Risk Barometer (59%), gevolgd door aanvallen op kritieke infrastructuur en fysieke activa (53%). De recente toename van ransomware-aanvallen waarbij het aantal verzekeringsclaims met meer dan 50% steeg ten opzichte van 2022 – staat op de derde plaats (53%).

Bedrijfsschade en natuurrampen

Ondanks een afname van de post-pandemische verstoring van de toeleveringsketen in 2023, behoudt bedrijfsschade (31%) zijn positie als de op een na grootste bedreiging in het onderzoek voor 2024. Dit resultaat weerspiegelt de onderlinge verbondenheid in een steeds volatielere wereldwijde bedrijfsomgeving, evenals een sterke afhankelijkheid van toeleveringsketens voor kritieke producten of diensten. Het verbeteren van het bedrijfscontinuïteitsbeheer, het identificeren van knelpunten in de toeleveringsketen en het ontwikkelen van alternatieve leveranciers blijven belangrijke prioriteiten voor risicomanagement voor bedrijven in 2024.

Natuurrampen (26%) is een van de grootste stijgers op #3, met een stijging van drie posities. 2023 was op verschillende fronten een recordjaar. Het was het warmste jaar sinds het begin van de metingen, terwijl de verzekerde verliezen voor het vierde opeenvolgende jaar de 100 miljard US dollar overschreden, dankzij de hoogste schadepost ooit van 60 miljard US dollar door zware onweersbuien.

Wereldwijd zijn natuurrampen het grootste risico in Kroatië, Griekenland, Hongkong, Hongarije, Maleisië, Mexico, Marokko, Slovenië en Thailand, waar zich enkele van de belangrijkste gebeurtenissen van 2023 voordeden. In Griekenland was een natuurbrand in de buurt van de stad Alexandroupolis in augustus de grootste die ooit in de EU is geregistreerd. Ondertussen leidden ernstige overstromingen in Slovenië tot een van de grootste gebeurtenissen in de toeleveringsketen, met productievertragingen en onderdelentekorten voor Europese autofabrikanten tot gevolg.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.