Verzekeraars wereldwijd op overnamepad

0

De strijd om aantrekkelijke activa zal in de komende drie jaar heviger worden. Een ruime meerderheid van de verzekeraars (82%) is van plan overnames te doen, terwijl slechts een derde van plan is onderdelen te verkopen.

Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Willis Towers Watson M&A Risk Consulting en Mergermarket onder senior managers van verzekeraars.

Het overgrote deel van de verzekeraars (90%) in opkomende landen in Azië, Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Afrika is op overnames uit. Daarentegen verwacht meer dan de helft van de firma’s in West-Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië en ook Lloyd’s dat zij voor 2018 minstens één onderdeel zullen afstoten, voornamelijk uit oogpunt van consolidatie en efficiëntieverbetering.

Leidende drijfveren

Omzetgroei, het verbeteren van de marktpositie en het vergroten van het klantenbestand waren de leidende drijfveren voor overnames in de verzekeringsbranche in 2015. In de eerste drie kwartalen van 2015 werden er deals gesloten met een totale waarde van 111,4 miljard euro, bijna drie keer zoveel als in 2014. Daarnaast was consolidatie, vooral in de Verenigde Staten en in gespecialiseerde verzekeringen, goed voor een stijging in het aantal megadeals naar vier (waarde meer dan 5 miljard euro) in vergelijking met slechts één in het jaar ervoor.

Verder werden er 25 deals gesloten die elk meer dan een half miljard euro waard waren. Harm Blaak, Leader Risk Consulting and Software Noord-, Centraal- en Oost-Europa bij Willis Towers Watson: “Ook voor de toekomst verwachten wij een aanzienlijke consolidatie in de individuele levenmarkt. Daarnaast verwachten we dat nog meer toekomstige overnames in de markt worden gedreven door Solvency II.”

Concurrentie

Uit het onderzoek blijkt verder dat de overgrote meerderheid van de ondervraagden de overnameactiviteiten naar verwachting zal concentreren op de kernmarkten (80%), waarbij slechts 8% nog niet operationeel is in markten waarin ze naar overnamemogelijkheden kijken. Distributie, wat al een belangrijke drijfveer is voor meer dan een derde van de M&A-activiteiten, wordt naar verwachting steeds belangrijker omdat verzekeraars op zoek zijn naar nieuwe distributiekanalen en hogere rendementen.

Blaak: “De concurrentie voor de beste transacties is zwaar. Slechts 4% van de verkopen vond plaats zonder concurrentie van andere potentiële kopers. Gevestigde lokale verzekeraars voeren een harde strijd, de internationale concurrentie probeert de krenten uit de pap te halen, en er is een toenemende dreiging door opkomende spelers zoals private equity en non-insurance investeerders vanuit Azië.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.