Verbond maakt werk van verzekerbaarheid ex-kankerpatiënten

0

In de politiek is brede steun voor een verkenning van een zogenoemd ‘schone lei-beleid’ voor ex-kankerpatiënten. Dat bleek deze week in de Tweede Kamer, nadat het Verbond had laten weten nieuwe wegen te willen inslaan om de verzekerbaarheid van de ex-kankerpatiënten te verbeteren.

In aanvulling op de al bestaande samenwerking met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en andere patiëntenorganisaties wil het Verbond verkennen of een schone-lei beleid voor kankerpatiënten die al langere tijd genezen zijn verklaard, kan worden toegepast in Nederland.

Nederlandse data

De afgelopen twee jaar hebben de NFK en het Verbond samen met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) al werk gemaakt van het ontsluiten van actuele Nederlandse data met betrekking tot de genezingskansen van verschillende types borstkanker en behandelmethoden. Dankzij het in de wereld unieke ‘predictiemodel’ dat sinds een jaar wordt toegepast, kunnen Nederlandse verzekeraars nu ook gebruik maken van actuele Nederlandse data. “Het predictiemodel zorgt er met andere woorden voor dat we de vooruitgang in de medische behandeling op de voet kunnen volgen, zodat we zoveel mogelijk ex-kankerpatiënten kunnen verzekeren. Op dit moment weten we nog niet precies hoeveel het predictiemodel helpt bij het verbeteren van die verzekerbaarheid, maar het is voor ons wel voldoende reden om deze nieuwe route van een schone-lei beleid te verkennen”, aldus Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars.

Wopke Hoekstra

“Het goede nieuws is dat verzekeraars zelf naar een oplossing willen kijken”, benadrukte minister Wopke Hoekstra (Financiën) dinsdag in de Tweede Kamer op vragen van D66-kamerlid Van Weyenberg. Deze refereerde in zijn vragen aan wetgeving in Frankrijk en België, waar een medisch verleden van (ex-)kankerpatiënten tien jaar na afronding van de behandeling geen rol meer mag spelen bij het sluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Hoekstra antwoordde “met verzekeraars in gesprek te willen of ze dit ook kunnen oplossen”.

Verleden laten rusten

Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond benadrukte eerder deze week dat “een afwijzing of premieopslag voor mensen met een medisch verleden hard kan aankomen. Zeker als de behandeling al lang geleden heeft plaatsgevonden. Wij begrijpen heel goed dat mensen dit verleden willen laten rusten. Het is dan ook mooi dat we nu samen met de minister verder kunnen en het idee van een schone-lei beleid kunnen onderzoeken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.