Sparen levert steeds meer op

0

De spaarrentes blijven stijgen. In juli 2022 was de gemiddelde rente op een spaarrekening nog 0,06%, inmiddels is dat 0,98%. Een stijging van ruim 1.500%. Dat blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

“En deze stijging blijft nog wel even doorgaan”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen. “De ECB verhoogt vandaag namelijk opnieuw haar rentetarieven, waardoor de spaarrentes verder zullen stijgen.” Sinds juli 2022 heeft de ECB diverse keren haar rentes verhoogd om daarmee de inflatie proberen te verlagen. Het belangrijkste tarief (de refi-rente) is sindsdien gestegen van 0 naar 3% en daar komt vandaag dus nog een verhoging bovenop. Omdat banken hun spaarrentes meestal laten meestijgen en -dalen met de ECB-rentes, zijn ook de spaarrentes sindsdien flink gestegen. De hoogste rente op een spaarrekening ging van 0,35% in juli 2022 naar 2,3% nu.”

Nieuwe banken wakkeren de concurrentie aan

Bulthuis: “Daarnaast speelt een rol dat relatief nieuwe banken en andere partijen zich op de Nederlandse spaarmarkt wagen. De relatief jonge Nederlandse bank bunq is sinds een paar maanden bijvoorbeeld heel actief spaarders aan het aantrekken en heeft de rentes flink verhoogd. In november 2022 kreeg je hier al 0,27% spaarrente en nu zelfs 1,56%. Verder bieden de Duitse brokers Trade Republic en Scalable Capital sinds kort spaarrekeningen aan met rentes van 2 en 2,3%. Dat zijn op dit moment de hoogste rentes op spaarrekeningen in Nederland. Nederlanders sparen erg veel, waardoor de Nederlandse spaarmarkt erg interessant is voor dit soort partijen.”

Buitenlandse banken

“In de laatste helft van 2022 waren het vooral de buitenlandse banken, zoals BigBank, Renault Bank, Open Bank en Lloyds Bank, die de hoogste rentes boden”, zegt Bulthuis. “Daar zijn nu dus een aantal partijen bijgekomen die ook wat geld willen ophalen in Nederland en nog hogere rentes kunnen bieden en de concurrentie verder aanwakkeren. Dit is voor de Nederlandse spaarder alleen maar positief, omdat de spaarders hierdoor de komende tijd verder stijgen.”

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.