‘Automobilist kiest vaker voor uitgebreidste autoverzekering’

0

Autobezitters verzekerden hun auto in 2023 vaker allrisk. Dit blijkt uit de Datamonitor autoverzekeringen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Zo koos in 2023 ruim 47% van de autobezitters voor de uitgebreidste dekking bij de autoverzekering. In 2022 was dit iets meer dan 36%. In de data van Geld.nl valt op dat autobezitters het afgelopen jaar minder vaak alleen een WA-verzekering afsloten. In 2022 verzekerde 34,52% zich op deze wijze, in 2023 nog maar 18,46%. “Consumenten kiezen er overduidelijk vaker voor om ook schades aan hun eigen auto te verzekeren”, constateert Amanda Bulthuis (foto), expert geld& verzekeringen bij Geld.nl.

Meer zekerheid in financieel onzekere tijden

Dat automobilisten hun auto graag uitgebreider verzekeren, komt volgens Bulthuis voort uit de financiële onzekerheid die consumenten de afgelopen jaren ervaren. “Door de inflatie hebben huishoudens steeds hogere lasten en vaker moeite om rond te komen. Dan is het een prettig idee dat áls er iets gebeurt met je auto, je niet zelf opdraait voor de kosten. Een allrisk verzekering kost per maand wat meer, maar dan wordt wel bijna elke schade aan je auto vergoed. Daarbij weet je zeker dat de vergoeding bij diefstal of een total loss-verklaring hoog genoeg is om er een vervangende auto van te kopen.”

Zorgverzekering

Eind 2023 zag Geld.nl consumenten ook bij het overstappen van zorgverzekering voor het eerst sinds jaren weer vaker kiezen voor één of meerdere aanvullende verzekeringen. Bulthuis: “Daar zagen we al dat mensen nu liever kiezen voor meer zekerheid en onverwachte rekeningen willen voorkomen. Dit is bij de keuze voor een autoverzekering niet veel anders.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.