‘Consumenten lenen meer voor auto’s en inboedel’

0

Nederlanders leenden in 2023 vaker geld voor een auto. Dat blijkt uit de Datamonitor lenen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

“In 2023 was ruim 35% van de lening aanvragen bedoeld voor een auto”, zegt Amanda Bulthuis (foto), expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Een jaar eerder was dat nog maar 28%. De belangrijkste reden voor het grotere aandeel autoleningen is dat de vraag naar auto’s in 2023 opnieuw toenam. Er werden het afgelopen jaar zowel meer nieuwe als tweedehands auto’s gekocht. Maar vooral bij de tweedehands auto’s was de stijging flink. Bovendien werden auto’s in 2023 weer duurder. Het lijkt dus logisch dat meer mensen wat extra geld nodig hadden voor de aanschaf van een auto en daarvoor een lening afsloten.”

Meer geld voor inboedel

Uit de analyse blijkt ook dat consumenten in 2023 gemiddeld 9.096 euro leenden voor nieuwe meubels. In 2022 was het gemiddelde leenbedrag voor de inboedel nog 7.683 euro, een stijging van ruim18% gestegen. Bulthuis: “De belangrijkste reden voor het hogere leenbedrag voor inboedel is dat de prijzen van meubels de afgelopen tijd flink zijn gestegen. Hierdoor hebben mensen die nieuwe meubels willen aanschaffen vaak een hoger bedrag nodig. Door de stijgende prijzen is de vraag naar meubels wel gedaald. Dit zien we ook terug in het aantal lening aanvragen voor dit doe. In 2022 was nog 6,91% van de aanvragen voor de aanschaf van inboedel. Dit daalde in 2023 naar 4,33%.”

Verwachte prijsdaling

Het lijkt erop dat de prijzen voor meubels de komende tijd gaan dalen. Woonwarenhuis Ikea kondigde eind januari al een flinke prijsverlaging aan. “We verwachten dat het aantal leningaanvragen voor inboedel dan weer toeneemt. Tegelijkertijd zal het gemiddelde bedrag dat mensen lenen voor dit doel, gaan dalen”, zegt Bulthuis.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.