Meer lenen dankzij hogere lonen

0

Dankzij loonsverhogingen kunnen veel mensen meer geld lenen dan vorig jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van Geld.nl. Amanda Bulthuis (foto), expert geld & verzekeringen bij de financiële vergelijkingssite: “De lonen zijn dit jaar weer gestegen. Veel consumenten kregen in januari dan ook een hoger salaris bijgestort op hun rekening. De loonsverhoging biedt huishoudens in 2024 ook meer ruimte om te lenen. Huishoudens kunnen op basis van hun inkomen nu gemiddeld 3.700 euro meer lenen dan met hun salaris uit 2023.”

Maximale leenbedrag

Geld.nl berekende voor zestien verschillende huishoudens hun maximale leenbedrag vóór en na de loonsverhoging. Hierbij ging de vergelijker uit van de door salarisverwerker ADP Nederland berekende loonsverhogingen. Bulthuis: “Volgens onze berekeningen loopt de extra leenruimte voor huishoudens op van 2.750 tot 4.430 euro. Vooral huishoudens die met hun nieuwe salaris net boven de grens van anderhalf keer een modaal inkomen (3.181 euro netto) uitkomen, zien hun maximale leenruimte flink toenemen. Bij deze inkomens rekenen kredietverstrekkers de kosten voor een eigen woning en het hebben van een auto minder zwaar mee. Zij kunnen hierdoor soms wel ruim 4.000 euro meer lenen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.