Schone lei voor ex-kankerpatiënten

0

Bij jongeren tot 21 jaar die kanker hebben gehad mag vijf jaar na genezing niet meer worden meegewogen dat zij in het verleden ziek zijn geweest. Ook mensen die ouder zijn dan 21 hoeven straks na tien jaar niet meer te melden bij hun verzekeraar dat zij kanker hebben gehad.

Op voorstel van minister Hoekstra van Financiën heeft de ministerraad vrijdag ingestemd met het plan, waarin afspraken staan die de minister, Verbond van Verzekeraars en Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) met elkaar hebben gemaakt om de verzekerbaarheid van ex-kankerpatiënten te verbeteren. Als iemand is genezen van kanker mag een verzekeraar daar na de vastgestelde termijn van 5 of 10 jaar niet meer naar vragen en moet de verzekeraar de ex-patiënt op dezelfde manier behandelen als mensen die geen kanker hebben gehad. Dit zogeheten ‘schone lei-beleid’ betreft overlijdensrisicoverzekeringen en op uitdrukkelijk verzoek van de verzekeraars ook uitvaartverzekeringen.

De NFK en het Verbond werken samen met de Nederlandse Kankerregistratie aan een lijst met kortere termijnen voor specifieke kankersoorten als startpunt. De maatregel gaat naar verwachting per januari 2021 in en zo mogelijk eerder.

Voorbeeld voor Europa

Nu is het nog zo dat ex-kankerpatiënten in veel gevallen de rest van hun leven een (veel) hogere premie moeten betalen of worden geweigerd voor een verzekering. NFK deed vorig jaar onderzoek onder 316 mensen die kanker hebben (gehad) en na hun diagnose een ORV probeerden af te sluiten. De ziekte werd bij deze mensen gemiddeld tien jaar geleden vastgesteld en mensen vroegen gemiddeld vijf jaar geleden een ORV aan. Zes op de tien mensen lukte het niet om zo’n verzekering af te sluiten. Van hen werd 62% door de verzekeraar geweigerd vanwege de diagnose kanker. Een kwart van de aanvragers weigerde zelf, omdat de kosten die bovenop de basispremie kwamen te hoog waren. Zelfs na de overlevingsgrens van vijf jaar lukte het de helft van de mensen niet om een ORV af te sluiten. Vijf jaar na diagnose is volgens NFK in de oncologie een belangrijk moment, omdat de kans op terugkeer van kanker dan klein is – hoewel afhankelijk van diagnose.

Na dit onderzoek riep NFK de politiek (opnieuw) op tot een wetswijziging waarmee ex-kankerpatiënten aanspraak kunnen maken op het ‘recht om vergeten te worden’, zodat ze met een schone lei kunnen beginnen. Dat is straks het geval. “Het is goed nieuws dat ex-patiënten dankzij deze afspraken een pijnlijk verleden echt achter zich kunnen laten”, aldus Verbondsdirecteur Richard Weurding. “Dat ook uitvaartverzekeraars zich hierbij aansluiten, laat zien dat de sector dit ter harte gaat.’’

Met de 5‑jaarstermijn tot 21-jarigen loopt Nederland voorop in Europa.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.