Rabobank overstag in derivatenzaak

0

Rabobank zal zich toch committeren aan het uniforme herstelkader rentederivaten. Eerder deze week gingen ABN Amro, ING, SNS Bank en Van Lanschot Bankiers de bank al voor. Alleen Deutsche Bank beraadt zich nog op deelname.

Met de deelname van Rabobank zal het overgrote deel van de klanten met een rentederivatencontract een passende compensatie krijgen. Het herstelkader heeft betrekking op circa 9.000 zakelijke klanten van Rabobank, met samen ongeveer 11.000 derivatencontracten. Het besluit om het herstelkader van de Derivatencommissie te volgen betekent dat Rabobank een extra voorziening neemt van naar verwachting 500 miljoen euro.

Uitvoering van het herstelkader

De oplossing van de rentederivatenproblematiek door middel van een herstelkader volgt op het advies van de AFM op 29 februari 2016 aan de minister van Financiën om een commissie van onafhankelijke deskundigen in te stellen naar aanleiding van de tekortkomingen in de herbeoordelingen door de 6 betrokken banken.

Bij de uitvoering van het herstelkader krijgen externe beoordelaars een rol om er voor te zorgen dat het herstelkader op ieder dossier correct wordt toegepast. Zij stellen op die manier zeker dat de banken per klant de juiste compensatie verstrekken. De externe dossierbeoordelaars rapporteren aan de AFM. De AFM informeert periodiek de minister van Financiën over de kwaliteit en voortgang. De implementatie van het herstelkader zal naar verwachting tot medio 2017 duren.

De AFM roept de nog ontbrekende Deutsche Bank op om zich aan te sluiten bij het herstelkader, zodat uiteindelijk alle klanten met een rentederivatencontract via het herstelkader kunnen worden gecompenseerd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.