Sterke toename groene hypotheek securitisaties

0

De markt voor Nederlandse groene securitisaties van woninghypotheken en voor groene gedekte obligaties is in 2023 ruim verdrievoudigd ten opzichte van 2022, zo blijkt uit cijfers van DNB. Daarmee wordt volgens de toezichthouder ingespeeld op de vraag van beleggers naar groene beleggingen.

Nederland is een grote speler op de Europese markt: ruim de helft van dergelijke Europese groene securitisaties is sinds 2016 door Nederlandse instellingen verkocht. Bij securitisaties worden leningen gebundeld en als obligaties herverpakt, via speciaal daarvoor opgerichte ondernemingen. In Nederland gaat het daarbij volgens DNB overwegend om woninghypotheken. In dat geval worden de obligaties ‘Residential Mortgage-Backed Securities’ (RMSB) genoemd. Terugbetaling daarvan hangt alleen af van de onderliggende woninghypotheken.

Gedekte obligaties (‘covered bonds’) zijn door banken uitgegeven obligaties met – in Nederland – woninghypotheken als onderpand. Hierbij heeft de obligatiehouder een claim op de bank en daarnaast ook een bevoorrechte vordering op de woninghypotheken (zogeheten dubbel verhaalsrecht).

Indrukwekkende cijfers

In 2023 is voor 1,4 miljard euro aan securitisaties van hypotheken op energiezuinige woningen uitgegeven, bijna drie keer zoveel als het bedrag in 2022 (€ 0,5 miljard). Dat is volgens DNB het hoogste volume sinds de eerste groene Nederlandse securitisatie-uitgifte in 2016, destijds de eerste in Europa. In totaal is in Nederland sindsdien voor 4,5 miljard euro aan dergelijke groene securitisaties verricht. Dat is volgens de Association of Financial Markets in de EU ruim de helft van de 8 miljard euro aan groene securitisaties van woninghypotheken die in Europa zijn uitgegeven.

De uitgiftes van de groene securitisaties bedroegen vorig jaar bijna 40% van de totale securitisaties van woninghypotheken (in 2022 nog 19%). In totaal werd er in 2023 voor 3,5 miljard euro aan gesecuritiseerde woninghypotheken in de markt gezet, bijna een derde meer dan in 2022.

Groene securitisaties

Bij deze cijfers over uitgiftes van groene securitisaties en gedekte obligaties gaat het om door de uitgevende instellingen zelf als groen bestempelde en gelabelde transacties op grond van eigen richtlijnen die aansluiten bij verschillende internationale standaarden. Voor de classificatie van groene obligaties bestaan er meerdere standaarden en instanties die deze certificeren, bijvoorbeeld het Climate Bond Initiative en de ICMA Green Bonds Principles. Over de vraag wanneer echt sprake is van ‘groene obligaties’ spelen echter nog discussies en bestaan dus nog geen eenduidige internationale normen.

Anders dan bij securitisaties (waar de groene hypotheken al zijn gekocht van de instelling die deze eerder heeft verstrekt), kunnen de opgehaalde gelden bij gedekte obligaties door de bank in sommige gevallen ook gebruikt worden voor andere duurzame doeleinden (breder dan het financieren van groene woninghypotheken, zoals bijvoorbeeld van andere energiezuinige gebouwen).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.