TAF Verzekeringen introduceert een vernieuwde Inkomensbeschermer. Deze vult het inkomen bij elk arbeidsongeschiktheidsscenario aan tot het opgegeven maandinkomen.
De verzekering is beschikbaar voor alle werknemers in Nederland. Nicole Hollander (foto), directeur van TAF: “Hiermee maken we een AOV ook voor huurders beschikbaar in plaats van alleen voor eigen woningbezitters. Bovendien kan vanaf nu 20% van het inkomen worden meeverzekerd bij werkloosheid. Het bespreken van de inkomensterugval bij arbeidsongeschiktheid is een verplicht onderdeel van het hypotheekadvies. De Inkomensbeschermer werd hierdoor al veel afgesloten door kopers. Al helemaal met de steeds krapper wordende woningmarkt, kunnen veel mensen echter simpelweg geen huis kopen. En volwassen kinderen blijven steeds vaker en langer bij hun ouders wonen. Ook deze groepen hebben behoefte aan bescherming van hun inkomen. Daarom willen we met onze Inkomensbeschermer deze financiële zekerheid bieden, ongeacht of iemand een woning huurt of een eigen woning bezit.”.
Flexibele en waardevaste inkomensbescherming
Hollander: “De hoge inflatie heeft de afgelopen jaren invloed gehad op de hoogte van het salaris. Om de dekking in lijn te houden met het salaris, biedt TAF de mogelijkheid om het verzekerd inkomen jaarlijks te verhogen met maximaal 10%, zonder dat daarvoor een medische herbeoordeling nodig is; voorheen was dit 5%. Om de adviseur te ontzorgen op het gebied van onderhoud voeren we jaarlijks geautomatiseerd een inkomenscheck uit bij de klant. Om de uitkering waardevast te houden, is het mogelijk om deze te indexeren in lijn met de WIA-uitkering met een maximum van 3% per jaar. Ook nieuw is het feit dat in het geval van werkloosheid, standaard 20% van het inkomen kan worden meeverzekerd. Dit is gekoppeld aan het opgegeven inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Als deze wordt verhoogd, stijgt deze dekking automatisch mee”.
Gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid
Het aantal arbeidsongeschikten in Nederland blijft stijgen. Vooral de instroom in de WIA neemt gestaag toe. Een recordaantal van ruim 60.000 mensen trad vorig jaar toe tot deze regeling. Het uitgangspunt van de WIA is dat mensen werken naar vermogen. Als je helemaal niet kunt werken, verlies je in de meeste gevallen 30% van je inkomen. Hollander: “Wanneer mensen tussen de 35 en 80% arbeidsongeschikt zijn, moeten zij voor een deel re-integreren. In de praktijk gebeurt dat vaak niet. Uit cijfers van het UWV blijkt dat ongeveer de helft van deze groep helemaal niet werkt. Zij krijgen dan te maken met het financieel slechtst denkbare scenario: het inkomen zakt terug tot ver onder het minimumloon. In de praktijk raken veel gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers hierdoor in de financiële problemen. Daarom besloot TAF al eerder om met de Inkomensbeschermer in alle scenario’s de WIA-uitkering volledig aan te vullen tot het vooraf afgesproken inkomen.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.