‘Provisieverbod strijdig met Europese regels’

0

Commissie CFD ziet nieuwe redenen om afscheid te kunnen nemen van het Nederlandse provisieverbod voor complexe producten. Volgens voorzitter Edwin Herdink strookt het verbod niet met verschillende Europese regels.

Dat schrijft Herdink in een brief aan de Vaste Commissie voor Financiën in de Tweede Kamer. Volgens het CFD botst het Nederlands provisieverbod niet alleen met het Europees Unierecht (artikel 56), maar ook met de nieuwste EU richtlijn 2016/97. Met name de laatste richtlijn is voor CFD aanleiding om in de brief extra aanvullende vragen te stellen.

“Volgens de richtlijn moeten de lidstaten hetzelfde beschermingsniveau garanderen, verder dienen zij vergelijkbare regels toe te passen”, aldus Herdink. Hij vraagt de minister onder andere dan ook om aan te geven of Nederland als EU lid met het provisieverbod aan de deze in de richtlijn voldoet. En, indien dit hiermee strijdig is, stappen te ondernemen om het provisieverbod voortijdig buiten werking te stellen.

“Onze constatering blijft gewoon recht overeind, ondanks dat verwachte tegensprekers veel tamtam maken en graag anders suggereren”, aldus CFD. “Wat deze raadgevers verzuimen is het Nederlands provisieverbod in een Europees perspectief te plaatsen. Als dat gebeurt dan zou men uiteindelijk kunnen vaststellen dat dit verbod van Nederlandse makelij feitelijk gewoon niets meer is dan een gebrekkig solitair obstakel binnen de EU waar alleen nog maar op gepaste wijze afscheid van moet worden genomen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.