Pensioenakkoord neemt kortingsgevaar niet weg

0

Mogelijke kortingen aan het einde van 2019 en 2020 zijn ondanks het gepresenteerde pensioenakkoord nog niet helemaal van de baan. Voor met name de grote fondsen die onder een dekkingsgraad van 100% zitten, is dit gevaar nog niet geweken, schrijft Aon.

Met het pensioenakkoord worden de huidige kortingsregels tijdelijk herzien, waardoor er niet wordt gekort als de beleidsdekkingsgraad boven de 100% zit. “Alleen fondsen die al vijf jaar te maken hebben met een onderdekking en aan het eind van dit jaar een dekkingsgraad lager dan 100% hebben, moeten de pensioenen korten om op 100% dekkingsgraad te komen. Voor de metaalfondsen betekent dit naar alle waarschijnlijkheid toch een korting per eind van dit jaar, alleen zal deze korting wat minder groot zijn. Voor ABP en PFZW kan een korting afgewend worden als er nog herstel plaatsvindt in de rest van dit jaar en in 2020. Zo niet, dan lopen zij het risico op kortingen per eind 2020”, valt te lezen in de Aon Pensioenthermometer.

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is, na een flinke terugval in mei, in de eerste helft van juni stabiel gebleven op 104%. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, bleef in de eerste helft van juni stabiel op 107%. Het vermogen van pensioenfondsen is in de eerste helft van juni gestegen.

Commissie Parameters

“Wij zijn opgetogen dat er een pensioenakkoord is gesloten”, zegt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. “Zonder pensioenakkoord was er tegenslag op tegenslag voor de pensioenfondsen: aanhoudende lage rente, veel onzekerheid op de beurzen en het nieuwe parameterbesluit van de commissie Dijsselbloem, dat zorgt voor hogere premies en lagere dekkingsgraden. Aan de andere kant is het ons inziens een broos akkoord met nog veel onduidelijkheid. Het wordt spannend hoe het akkoord uitgewerkt gaat worden en wat de financiële markten gaan doen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.