Verzekeraars dekten een derde van ‘recordaantal’ natuurrampen

0

2023 telde wereldwijd 66 natuurrampen met een miljardenschade. Dat aantal was nog nooit zo hoog, stelt Aon. Bijna vierhonderd incidenten zoals stormen, aardbevingen en overstromingen zorgden voor 380 miljard dollar schade. 31% van dat bedrag werd gedekt door verzekeraars.

Dat blijkt uit het 2024 Climate and Catastrophe Insight rapport van Aon. Aardbevingen veroorzaakten het afgelopen jaar de grootste economische schade, terwijl aanhoudende stormen in Europa en de Verenigde Staten de grootste kostenpost voor verzekeraars waren. Van alle natuurrampen blijven overstromingen voorlopig nog wel de duurste van deze eeuw.

In Nederland hebben we in 2024 inmiddels al drie stormen meegemaakt. Samen met de storm eind 2023 maakt dat vier stormen in het winterseizoen tot nu toe.

De klimmaatschade zal hier in de komende jaren verder oplopen, is de verwachting van onder andere het KNMI. Er komen meer hete, droge zomers en natte winters met extreme temperaturen. Vooral in de steden wordt het warmer. Daarnaast gaan de zeespiegel en de temperatuur stijgen.

Banken en verzekeraars focussen op ESG

Een reeks maatregelen moet leiden tot de noodzakelijke verduurzaming. Afgelopen jaar besloot het huidige, demissionaire kabinet tot een extra pakket aan maatregelen om het gat tot het klimaatdoel in 2030 te dichten. Ook banken en verzekeraars moedigen het bedrijfsleven aan te focussen op ESG (Environmental, Social, Governance), oftewel op duurzaamheid en maatschappelijke impact.

“Bedrijven die dit niet doen zullen in de toekomst mogelijk slechter verzekerbaar worden en moeilijker aan financiering kunnen komen,” stelt Sonja Janicijevic van Aon Global Risk Consulting.

Gevolgen voor bedrijfsleven

Uit de Global Risk Management Survey van Aon blijkt dat het bedrijfsleven het klimaatrisico nog niet als topprioriteit ziet. De gevolgen van klimaatverandering worden echter steeds tastbaarder en zichtbaarder. Denk aan bedrijfsonderbreking, grondstoffentekorten, problemen met de toeleveringsketen en reputatieschade.

Janicijevic weet wat bedrijven en organisaties te doen staat: “Wet- en regelgeving verplicht sowieso al tot een meer duurzame bedrijfsvoering en transparantie. Betrek stakeholders bij de verduurzaming en maak bewuste keuzes. Tref maatregelen tegen klimaatschade, maar onderzoek ook wat de gevolgen zijn voor de verzekerbaarheid.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.