Pensioenfondsen staan er iets slechter voor dan vorig jaar

0

De Nederlandse pensioenfondsen staan er begin 2024 iets minder goed voor dan een jaar geleden. De laatste twee maanden van 2023 lieten een forse daling van de rente zien, waardoor per saldo de dekkingsgraden in 2023 zijn gedaald.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. Door de positieve beleggingsrendementen nam het vermogen van pensioenfondsen toe in 2023. De rente steeg in de eerste drie kwartalen van 2023, maar daalde fors in de laatste maanden van 2023. Over het gehele jaar 2023 daalde per saldo de rente.

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen daalde in 2023 van 117% naar 115%. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, daalde in 2023 van 120% naar 119%. “Pensioenkortingen lijken met dit gemiddelde bij vrijwel alle fondsen nog steeds van de baan. Net als in 2022 kunnen veel pensioenfondsen over 2023 indexaties toekennen. De indexatie per 1 januari 2024 zal minder fors zijn dan voorgaand jaar, omdat de inflatie lager was in 2023 dan in 2022 en pensioenfondsen ook rekening houden met de transitie naar het nieuwe stelsel”, aldus Aon.

Voorbereiding Wtp

Nu de Wtp is aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer, moeten de pensioenfondsen meters maken. De ingangsdatum van het wetsvoorstel is weliswaar opgeschoven naar 1 juli 2023 en de uiterste transitiedatum is met een jaar opgeschoven naar 1 januari 2028, maar de tussentijdse mijlpalen blijven in tact. Dat betekent dat er 1 juli 2024 in concept overeenstemming moet zijn tussen de sociale partners over de contractkeuze, het invaren en de compensatie.

“Sociale partners en pensioenfondsen moeten flink aan de bak”, aldus ”, zegt Frank Driessen (foto), CEO Wealth Solutions, Aon Nederland. “De meeste partijen zijn al aan de slag gegaan. Er is veel te doen. Vergis je niet in de hoeveelheid werk. Dit is een enorme verandering. Neem iedereen daarom goed mee in het proces. Goed inzicht hebben is belangrijk om alle keuzes te kunnen maken.”

Communicatie is key

Na de parlementaire behandeling is de Wtp ingewikkeld geworden, een stuk ingewikkelder dan aanvankelijk beoogd. “Het pensioenbewustzijn is veelal laag en met de omzetting naar persoonlijke potjes is het gevaar dat veel deelnemers niet goed begrijpen wat er gebeurt”, zegt Driessen.

“Daarbij komt dat deelnemers ook bepaalde keuzes dienen te maken zoals een eenmalige uitkering, moment van ingang pensioen en uitruil van nabestaandenpensioen. Een persoonlijk potje met 300.000 euro lijkt een enorm kapitaal, maar om twintig jaar een pensioen van jaarlijks 15.000 euro, ofwel bruto 1.250 euro per maand, uit te keren is dat niveau pure noodzaak. Buiten de omzetting naar persoonlijke potjes verandert er nog veel meer, zoals de opzet van het nabestaandenpensioen. Dit alles vraagt nogal wat om deelnemers daar goed in mee te nemen. Wij adviseren daarom om veel aandacht te besteden aan communicatie. Wij pleiten ervoor dat iedere deelnemer en werknemer het recht heeft op een persoonlijk pensioengesprek om goed voorgelicht te worden over de verandering naar de nieuwe situatie en de te maken keuzes en de gevolgen daarvan.”

Klimaat op de agenda

Ook voor financiële instellingen wordt het steeds belangrijker om zich te verantwoorden waarin belegd wordt. In 2021 werd de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) van kracht. Dit houdt in dat duurzaamheidsrisico’s gerapporteerd moeten worden, dat SFDR in beleggingsbeslissingen geïntegreerd moeten worden en dat het bepalen van de waarschijnlijke effecten van duurzaamheidsrisico’s op het rendement moet gebeuren. Driessen: “Klimaat heeft de afgelopen jaren een steeds prominentere plaats op de agenda’s van pensioenfondsen gekregen. Enerzijds vanuit wetgeving, maar ook vanuit de besturen van de fondsen zelf en de deelnemers.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.