Dekkingsgraden pensioenfondsen stijgen verder

0

De dekkingsgraden van pensioenfondsen zijn in maart opnieuw gestegen. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon.

Frank Driessen (foto, Director Wealth Solutions, Aon Nederland: “De aandelenrendementen waren zo goed dat, ondanks een gedaalde rente, de indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen steeg naar 118%. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, stabiliseerde in maart op 118%.”

Puzzelstukjes

Nu de deadline voor de transitieplannen (1 januari 2025) en de implementatieplannen (1 juli 2025) steeds meer in zicht komt, wordt bij meer pensioenfondsen duidelijk waar men naartoe wil. Driessen: “Recent is een samenvatting van de transitieplannen die reeds zijn verschenen gepubliceerd. Hieruit blijkt dat er gemiddeld 3% van de dekkingsgraad wordt besteed aan compensatie en 4% aan de vorming van een solidariteitsreserve. Compensatie uit de dekkingsgraad ligt bij veel gepensioneerden gevoelig. Wij begrijpen deze gevoeligheden, maar willen benadrukken dat er bij de overgang naar het nieuwe stelsel voor alle groepen wat in moet zitten. Uiteindelijk moet er sprake zijn van een evenwichtige overgang. Vergelijk het met het verdelen van een taart. De uitkomst hoeft niet per se te zijn dat iedere groep een even groot stuk krijgt, als iedere groep maar voldoende tevreden is met zijn of haar deel van de taart.”

Politieke discussie

Ondertussen laait in het publieke debat de discussie op over het bieden van handelingsperspectief, zoals bijvoorbeeld de keuze voor een meer zekere stabiele uitkering, aan deelnemers. “Dat er nu nog zaken ter discussie staan is lastig”, zegt Driessen. “De deadlines naderen met rasse schreden en de sector moet door met de voorbereidingen.”

Deelnemers meenemen

Nu steeds meer helder wordt hoe de toekomstige regelingen eruit gaan zien, verschuift de focus naar het meenemen van de deelnemers. Bonden zullen hun achterbannen raadplegen over de transitieplannen. Ook ondernemingsraden moeten werknemers meenemen. Op de eerste transitieplannen kunnen verenigingen van gepensioneerden of slapers hoorrecht uitoefenen. En als dat allemaal doorlopen is, moeten alle deelnemers geïnformeerd worden. Dat is een grote uitdaging bij deze complexe materie. “Wij adviseren voldoende tijd en aandacht te besteden aan communicatie op maat”, zegt Driessen. “Het loont de moeite om het transitieplan om te zetten in een brochure op taalniveau B1 voor de deelnemers. Ook deelnemersbijeenkomsten, webinars en persoonlijke gesprekken zijn behulpzaam. Het is cruciaal om draagvlak voor de transitie te creëren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.