Dekkingsgraden pensioenfondsen gestegen in januari

0

De dekkingsgraden van pensioenfondsen zijn in januari gestegen. Volgens Aon komt dit door de opgekrabbelde rente en goede aandelenrendementen.

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is gestegen naar 116%. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, stabiliseerde in februari op 119%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon.

De gestegen rente heeft niet alleen impact op de dekkingsgraad. De pensioenopbouw is ook afhankelijk van de rente. Door een versoepeling van de wet hebben fondsen de mogelijkheid gekregen om de premie opnieuw vast te stellen. Veel fondsen maken hier gebruik van en door de rente die momenteel hoger is, kan het opbouwpercentage (hoeveel pensioen een deelnemer per jaar opbouwt) verhoogd worden.

Bij ruim de helft van de bedrijfstakpensioenfondsen gaat in 2024 de pensioenopbouw omhoog, terwijl de premie grotendeels gelijk blijft. Dit betekent dat veel deelnemers (zo’n 1,5 miljoen) meer pensioen gaan opbouwen in 2024.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.