Oppassen met Bitcoin in Stamrecht BV

0

Vanuit fiscaal oogpunt ontraadt fiscaal adviseur Pim van Rijswijk van de VRB Adviesgroep om via een Stamrecht BV te investeren in Bitcoins. Het gevaar zit volgens hem in de manier waarop de belastingdienst mogelijk zal omgaan met een verlies.

Van Rijswijk ontvangt momenteel met regelmaat de vraag van klanten met een Stamrecht BV of beleggen in Bitcoin een goed idee is.  Vanuit fiscaal oogpunt ontraadt hij hen dat. “Wanneer de Bitcoinbubble barst, dreigen mensen die in het verleden hun ontslagvergoeding in een Stamrecht BV hebben ondergebracht en daarmee in de digitale munt beleggen dubbel te worden benadeeld. De belastingdienst zou zo’n investering en het nemen van een verlies hierop namelijk als onzakelijk kunnen beschouwen.”

Verlies niet aftrekbaar

Wie met zijn Stamrecht BV investeert in bijvoorbeeld vastgoed en verlies lijdt, kan dit zakelijke verlies ten laste van de BV nemen. Een Bitcoin-investering is volgens Van Rijswijk echter geen normale zakelijke investering. “Het is zuiver speculatieve handel die wordt gedreven met het oog op winst en waarbij iedere rationele grond ontbreekt. Beschouwt de belastingdienst zo’n investering en het nemen van een verlies hierop als onzakelijk, dan zullen zij de investering kunnen bestempelen als een privébesteding. Dit betekent dat de transactie wordt gezien als privé-onttrekking (loon/dividend/rekening-courant) en niet als een investering door de (Stamrecht) BV. Dit houdt dan in dat het verlies niet aftrekbaar is van de winst van de BV.”

De extra pijn bovenop het verlies voelt de belegger echter pas veel later, namelijk wanneer de Stamrecht BV uitkeert. Op dat moment moet loonbelasting worden afgedragen over vermogen dat er alleen niet of gedeeltelijk niet meer is, waarschuwt Van Rijswijk.

Persoonlijke aansprakelijkstelling

Maar er is nog een slechter scenario denkbaar, schetst hij. “Als de besloten vennootschap failliet gaat door de mislukte investering, dan zou de bestuurder kunnen worden beschuldigd van onbehoorlijk bestuur. Dan dreigt persoonlijke aansprakelijkstelling. Wat betekent dat de bestuurder opdraait voor eventuele schulden, zoals een belastingschuld.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.