Minder beleggers wantrouwen crypto

0

Het vertrouwen in het beleggen in cryptomunten is gedurende het afgelopen half jaar toegenomen. De ING BeleggersBarometer wijst uit dat de groep die weinig of geen vertrouwen heeft sinds september vorig jaar is geslonken van 72% naar 54% eind maart.

Ten opzichte van vorige maand is de ING BeleggersBarometer met tien punten gestegen naar 136. Dit komt volgens de bank door een positievere kijk bij beleggers op de algemene economische situatie in Nederland en een gunstiger oordeel over de waarde van de eigen beleggingsportefeuille. Ook hebben zij een rooskleuriger kijk op de toekomst: meer beleggers verwachten de komende drie maanden een verbetering van de Nederlandse economie.

Hoewel het vertrouwen in het beleggen in cryptomunten gedurende het afgelopen half jaar is toegenomen, blijft de groep beleggers die veel vertrouwen heeft in cryptomunten klein (9%). De groep met gemiddeld tot veel vertrouwen is toegenomen van 28% in september naar 46% eind maart. Het hogere vertrouwen in cryptomunten kan volgens ING komen doordat Bitcoin begin maart de hoogste stand ooit bereikte. “Dit beeld hebben we in het verleden inderdaad vaker gezien. Alleen wanneer de Bitcoin hard stijgt, neemt het vertrouwen toe. Omgekeerd geldt dit ook en is het vergelijkbaar met het vertrouwen op de aandelenbeurzen”, aldus Simon Wiersma, beleggingsstrateeg van het ING Investment Office.

Sinds november 2002 peilt ING het beleggersvertrouwen onder particuliere Nederlandse beleggers met de BeleggersBarometer. Deelnemers aan het onderzoek kregen ook nu weer de vraag voorgelegd hoe zij 10.000 euro zouden verdelen tussen traditionele beleggingen en cryptocurrencies. Het aandeel beleggers dat in cryptocurrencies zou investeren is met 4% gegroeid (van 15% naar 19%). Het overgrote deel van de beleggers (81%) zou vooral investeren in traditionele beleggingen, zoals fondsen, aandelen en ETF’s.

Beleggersgedrag

Vier op de tien beleggers (42%) legt periodiek een bedrag in op de eigen beleggingsrekening. Zeven op de tien van hen (71%) heeft de hoogte van dit bedrag niet aangepast in het afgelopen half jaar. Het aandeel beleggers dat de periodieke inleg heeft verlaagd is, na een dip in februari, weer vergelijkbaar met de voorgaande maanden. Nog geen tiende van de beleggers (7%) had afgelopen maand een negatief rendement. Dit is vergelijkbaar met de afgelopen maanden. Het gemiddelde winstpercentage en het gemiddelde verliespercentage blijven stabiel ten opzichte van de voorgaande maand. Deze maand was er minder actie op de beurs. De groep beleggers die de afgelopen maand niet op de beurs heeft gehandeld is gestegen naar 56%, ten opzichte van 47% vorige maand.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.