Jongere zet deel pensioen liever om in crypto

0

In het nieuwe pensioenakkoord is afgesproken dat werknemers aan het begin van hun pensioen maximaal 10% van hun totale ouderdomspensioen in één keer mogen laten uitkeren. Jongeren steken dat pensioengeld het liefst meteen in cryptomunten, zo blijkt uit de Bedrag Ineens Barometer van NN.

De Bedrag Ineens Barometer is een doorlopend onderzoek naar kennis over en interesse in ‘bedrag ineens’ onder werknemers. Het eerste onderzoek is begin 2021 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Nationale-Nederlanden. De tweede meting waarvan de resultaten nu naar buiten worden gebracht, is in het najaar van 2021 gedaan (hoogtijdagen Bitcoin).

Regeling bekendheid geven

Het pensioenakkoord wordt naar verwachting op 1 januari 2023 van kracht. De kennis van – en interesse in – de daarin opgenomen regeling ‘bedrag ineens’ is nauwelijks veranderd sinds de eerste meting begin vorig jaar. Annemieke Visser-Brons, directeur Pensioen Nationale-Nederlanden: “Op zich is dit logisch, omdat beide Kamers de voorgenomen wetgeving nog moeten bespreken met minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. We hopen dat dit snel gebeurt, zodat we als sector deelnemers kunnen vertellen wat de invoering van het pensioenakkoord voor hen persoonlijk betekent.”

Bedrag Ineens Barometer

Uit de tweede meting blijkt dat slechts 12% van de NU gepensioneerden de keuze om bij de start een bedrag ineens op te nemen, graag had willen hebben. Van de (jongere) werknemers die hebben meegedaan aan het onderzoek heeft op dit moment bijna drie kwart interesse, als ze de mogelijke bestedingsdoelen hebben gezien. Zij zouden het liefste gaan reizen, een deel van de hypotheek aflossen of eerder stoppen met werken.

Ruim 80% van de werknemers denkt alleen een goede keuze te kunnen maken voor ‘bedrag ineens’ als ze kunnen berekenen hoeveel geld ze precies krijgen. En hoeveel hun maandelijkse uitkering dan daalt. Bijna 40% van de werknemers geeft daarbij aan behoefte te hebben aan individuele ondersteuning van een onafhankelijke adviseur.

Omzetten in cryptovaluta

Een aanzienlijke groep deelnemers zou het pensioenbedrag ineens gebruiken om te beleggen. De meesten van hen zouden het geld beleggen in aandelen en/of obligaties. Een kwart hiervan, vooral jongere werknemers (onder de 40), zou ook investeren in cryptovaluta. Daarbij opgemerkt dat ten tijde van de meting de Bitcoin naar recordhoogte steeg. Twee derde van deze doelgroep verwacht door zelf te beleggen een beter rendement te behalen dan het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar. 14% is hier zelfs zeker van.

Visser-Brons: “Goed om te zien dat jongeren meer interesse tonen in bedrag ineens. Het is wel de vraag of het altijd verstandig is om het in risicovolle producten te stoppen. Wij helpen deelnemers er graag bij om de juiste keuze te laten maken. En daarbij is het goed om hierbij professioneel advies in te winnen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.