Openhaardgebruikers doen weinig aan brandpreventie

0

Nederlandse kachel- en openhaardgebruikers doen te weinig aan brandpreventie. Dat blijkt uit onderzoek van Univé. Ruim een kwart van hen laat niet jaarlijks de schoorsteen vegen en slechts een derde heeft een brandblusser thuis.

Jaarlijks wordt maar liefst 80% van de ruim 1 miljoen houthaarden in Nederland actief gebruikt, voornamelijk voor sfeerverwarming. Volgens veel haardgebruikers geeft het stoken van een houtkachel of open haard geen hoog risico. 86% van de mannelijke stokers steekt zijn hand ervoor in het vuur dat zich geen ongelukken voordoen. Vrouwelijke haardliefhebbers zijn voorzichtiger in hun schatting, maar met 73% toch ook ruimschoots optimistisch over een zorgeloos avondje bij het vuur. Volgens de meeste haardgebruikers (33%) geeft een technisch defect van een apparaat de grootste kans op brand. Ook kortsluiting met elektra (26%), brandstichting, blikseminslag of koken (allen 9%) worden erkend als waarschijnlijke brandoorzaken. Slechts 2% van de stokers vermoedt dat het stoken van een haardvuur het grootste brandgevaar met zich meebrengt.

2000 schoorsteenbranden per jaar

Toch is stoken volgens Brandweer Nederland percentueel een van de drie meest voorkomende brandoorzaken. Vaak gaat het om schoorsteenbranden, waarvoor de blusdienst jaarlijks ruim 2000 keer per jaar uitrukt. Schoon en veilig stoken voorkomt ophoping van onverbrande deeltjes in het rookkanaal, terwijl de schoorsteen tenminste één keer per jaar grondig geveegd moet worden om een schoorsteenbrand uit te sluiten. Ruim een kwart van de Nederlandse stokers voldoet niet aan deze norm. Vier% neemt zelfs het volle risico en laat het rookkanaal nooit vegen.

Voorzorgsmaatregelen

Ook andere voorzorgsmaatregelen die voortijdig alarmeren of kunnen helpen een brand te voorkomen zijn niet altijd getroffen. Bij 35% van de stookhuishoudens ontbreekt een rookmelder, 64% heeft geen koolstofmonoxidemelder en slechts één op drie heeft een brandblusser voor het grijpen wanneer het misgaat.

Geschrokken

Erik Dokter, manager Verzekeringsbedrijf bij Univé, is geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek en legt uit dat behalve het brandrisico vooral het emotionele leed van brand niet onderschat moet worden. “Met een woonverzekering ben je goed verzekerd tegen brandschade. Maar vooral omdat het traumatisch en levensgevaarlijk is, wil je brand natuurlijk voorkomen of op zijn minst zo snel mogelijk beperken wanneer het zich voordoet.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.