‘Nederland is onvoldoende voorbereid op een volgende overstroming’

0

Tijdens de ‘Kennisdag voor MKB-adviseurs’ die De Goudse op gisteren hield in Spant! in Bussum riep bestuursvoorzitter Geert Bouwmeester op om een structurele oplossing te zoeken voor niet-verzekerbare risico’s na een waterramp zoals Limburg deze eerder dit jaar heeft gekend. Hoewel verzekeraars zich achter dit initiatief scharen, lijkt dit vooralsnog weinig gehoor te vinden bij de overheid.

Op een enkele schade na heeft De Goudse alle dossiers van de waterramp in behandeling kunnen nemen en het overgrote deel van de materiële schade van de getroffen Limburgse ondernemers is gedekt. Voor een 200-koppig publiek sprak Bouwmeester zijn zorg uit voor de toekomst: “Hoewel we bij een dergelijke calamiteit, samen met het intermediair, onze toegevoegde waarde kunnen bewijzen, is het tijd dat we gaan kijken naar een structurele oplossing voor niet-verzekerbare risico’s. We moeten anticiperen op een volgende calamiteit met mogelijk nog grotere gevolgen, zoals een overstroming van de grote rivieren of een zeewater overstroming.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Bouwmeester is ervan overtuigd dat het een kwestie van tijd is voordat die gaat plaatsvinden. “Nederland is onvoldoende voorbereid op een volgende overstroming. Daarom moeten we, verzekeraars en overheid, gaan werken aan een vergelijkbare oplossing zoals we die met de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden hebben geformuleerd na de aanslagen 9/11. Als verzekeringsbranche nemen wij zo onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en houden wij schade als gevolg van wateroverlast verzekerd. Hoewel het Verbond al diverse keren het initiatief heeft genomen om het gesprek over bijvoorbeeld een herverzekeringspool aan te gaan, lijkt dit vooralsnog weinig gehoor te vinden bij de overheid.”

Ultieme droom

Bernardo Walta, directeur Commercie bij De Goudse, informeerde de deelnemers over belangrijke ontwikkelingen bij de verzekeraar. “Mijn ultieme droom is dat verzekeraars door de inzet van techniek geen dossiers meer hebben die alleen maar verliezers kennen.” Walta doelt hierbij op brandschadedossiers waarbij ondernemers niet de vereiste keuringsrapporten voor de elektrische installatie kunnen overleggen, een vereiste om over te kunnen gaan tot uitkering.

Nieuw acceptatiebeleid

Om dergelijke situaties te voorkomen heeft De Goudse onlangs een nieuw acceptatiebeleid geïntroduceerd voor brandverzekeringen. De maatschappij gaat hierbij actief controleren of de elektrische installatie van haar relaties voldoet aan de NTA 8220-richtlijnen. Hiervoor is het vereist dat deze hun elektrische installatie minimaal één keer in de vijf jaar laten keuren door een SCIOS Scope 10-bevoegd inspecteur en een keuringsrapport overleggen aan de maatschappij.

Data-analyse

Techniek kan volgens Walta een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van schades. “Op basis van data-analyse kunnen we adviseurs alerts sturen om tijdig met hun relaties in gesprek te gaan om aan de vereisten te blijven voldoen. Data-analyse is een fantastisch hulpmiddel, dat de kans op ongedekte schades verlaagt. Maar het werkt alleen in combinatie met de persoonlijke interpretatie van een adviseur. Die laatste is onmisbaar om de menselijke maat, de redelijkheid, in het oog te houden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.