Eeuweling De Goudse ziet winst halveren

0

De Goudse, dat deze maand op de kop af honderd jaar bestaat, maakte vandaag de jaarcijfers over 2023 bekend. De nettowinst halveerde ten opzichte van 2022. Er wordt dit jaar afscheid genomen van het belang in VLC & Partners Holding.

De Goudse boekte in 2023 een nettowinst van 16,4 miljoen euro (2022: 32,2 miljoen euro). De dotatie aan voorzieningen bij Leven en de schadelast bij Zaakschade zijn belangrijke oorzaken in de afname van het resultaat.

De groepsomzet groeide met ruim 88 miljoen euro naar 1.051 miljoen euro. De solvabiliteit (Solvency II) kwam eind 2023 uit op 180% (2022: 193%) en het aansprakelijk vermogen nam iets af van 535 miljoen euro tot 532 miljoen euro.

Negatief resultaat bij Leven

Goudse Schadeverzekeringen N.V. behaalde een verzekeringstechnisch resultaat van 37,0 miljoen euro (2022: 21,5 miljoen euro). Een stijging die met name het gevolg is van een hogere premie bij de inkomensproducten, lagere schadelast en een hoger beleggingsresultaat.

Het verzekeringstechnisch resultaat van Goudse Levensverzekeringen N.V. bedroeg -20,6 miljoen euro (2022: 26,3 miljoen euro). Dit negatieve resultaat is sterk beïnvloed door wijzigingen in de marktwaardevoorzieningen wat resulteerde in een dotatie aan de toetssaldovoorziening als gevolg van de toereikendheidstoets.

Verkoop VLC & Partners

In december 2023 maakte De Goudse bekend dat ze haar belang in VLC & Partners Holding B.V. verkoopt aan Howden, een wereldwijde verzekeringsgroep. Dit stelt De Goudse in staat om zich nadrukkelijker te richten op de strategische speerpunten: ondernemersverzekeringen, dienstverleningsproposities en de groeikansen in niches en het levenbedrijf. De verkoop wordt naar verwachting in 2024 afgerond.

Omzet in 2024

De omzet zal in 2024 naar alle waarschijnlijkheid een geringe daling laten zien, stelt de verzekeraar. “Dit komt vooral door de verkoop van VLC & Partners welke in 2024 definitief zal worden. Door de grote eenmalige bate die deze transactie met zich meebrengt zal het winstniveau over 2024 een forse stijging laten zien. Omdat het overgrote deel van deze verkoopopbrengst weer in De Goudse zal worden geïnvesteerd zal de solvabiliteit naar verwachting toenemen.”

“Essentieel voor onze toekomst is dat we er in blijven slagen om onderscheidend vermogen te koppelen aan een concurrerend kostenniveau”, aldus bestuursvoorzitter Geert Bouwmeester (afbeelding). “We richten ons daarbij met name op de verdere ontwikkeling van onze brancheproposities en bedieningsconcepten voor adviseurs. We combineren een bedrijfsbreed kostenbesparingsprogramma met investeringen in onderhoud en vernieuwing om ook in de toekomst onze adviseurs en eindklanten goed te kunnen blijven bedienen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.