Met Jungo verdienen aan andermans hypotheek

0

Technisch is start-up Jungo klaar om de markt op te gaan. Het is nu wachten op de vergunning van de AFM en een investeerder die de Jungohypotheek wil funden. De start-up zit bij diverse partijen aan tafel en men verwacht binnen afzienbare termijn een fundingpartner bekend te kunnen maken.

In een interview met InFinance zegt Vincent van den Noort, medeoprichter van Jungo, dat de start-up Jungo de ambitie heeft om nog voor de zomer te starten met het verstrekken van hypotheken die voor een deel worden gefinancierd door investeerders die een hoger rendement zoeken voor hun spaargeld. “Een echte people-to-people hypotheek dus. Wij verbinden via vraag en aanbod huizenkopers met mensen die geld over hebben.”

“Voor investeerders die naast eigen geld zelf ook een hypotheek hebben, ontstaat een interessant keuze. Ze kunnen direct versneld aflossen op de eigen hypotheek, of investeren in Jungohypotheken tegen 4% en op termijn extra aflossen.”

20% van de hypotheek via de crowd

Bij Jungo kan een huizenkoper zo’n 20% van de hypotheek laten financieren via de crowd. Het resterende deel van de hypotheekschuld wordt gefinancierd door institutionele beleggers. De crowd krijgt volgens Van den Noort binnen acht jaar zijn geld weer terug, de termijn waarin de huizenkoper circa 20% van zijn totale hypotheeksom heeft afgelost. Maar ook tussentijds uitstappen is mogelijk, omdat de investeerder zijn investering kan overdragen aan een andere investeerder. Van den Noort: “Nederlandse hypotheken zijn een veilige investering met een interessant rendement. Nu sparen vrijwel niets oplevert, bieden hypotheken een interessant alternatief. Voorheen onbereikbaar voor kleine investeerders, maar dankzij ons platform kan iedereen binnenkort profiteren van de voordelen.”

Huizenkoper mag zelf rendement weggeven

Investeerder klinkt afstandelijk, maar dat is het zeker niet. De naam Jungo is Latijns voor ‘ik verbind’. De people-topeople hypotheek is dan ook bedacht om bekenden samen te brengen. Van den Noort: “Als er voldaan wordt aan de voorwaarden en ons strikte acceptatiebeleid, garanderen wij de hypotheek. Daarna wordt het pas echt leuk: de huizenkoper mag namelijk zelf rendement weggeven aan zijn vrienden. Via ons crowdlending platform kunnen zij familie en bekenden uitnodigen om tot maximaal 20% van de hypotheeksom mee te investeren in hun hypotheek. Daar wordt de huizenkoper beter van, want hoe meer mensen meedoen hoe lager zijn hypotheekrente wordt, en de investeerders profiteren ook, omdat ze meer rente ontvangen dan op een spaarrekening. We schatten nu in dat het rendement voor de crowd-investeerder op 4% uitkomt, terwijl de hypotheekrente tot wel 0,4% lager kan worden dan bij de traditionele hypotheekaanbieders.”

Doelgroep millennials

Jungo richt zich op de millennials (Generatie Y), de generatie die nu tussen de 18 en 35 is. Van den Noort: “Zij (en wij) zijn de toekomst van Nederland: de hoogstopgeleide doelgroep ooit, de komende jaren het grootste deel van werkend Nederland en bijna de hele startersmarkt in hypotheken. En in hun kielzog natuurlijk Generatie X, de (vermogende) familieleden die graag hun steentje bijdragen om het droomhuis van de jonge generatie mogelijk te maken.”

Dat is ook de reden waarom Jungo ervoor kiest om zijn product via de onafhankelijke hypotheekadviseur te distribueren. “Het merendeel van de millennials gaat voor zijn hypotheek naar een adviseur, dat zal ook in de toekomst niet veranderen. Daarnaast geeft persoonlijk contact ook vertrouwen aan je merk en product. Ons product is niet een standaard annuïtaire hypotheek. Het is niet ingewikkeld, maar het vraagt wel om een inhoudelijke uitleg door iemand die deskundig is. Juist omdat het product niet standaard is, biedt het de adviseur ook iets om onderscheidend mee te zijn in de markt.”

Samenwerking met Findesk

Jungo zal bij de start alleen verkrijgbaar zijn bij een geselecteerde groep hypotheekadviseurs die samenwerken met Findesk, de adviessoftwaretool van Topicus. Naast de technologische samenwerking met Jungo-aandeelhouder Topicus ligt er ook een andere reden ten grondslag aan de keuze om niet in zee te gaan met de grote serviceproviders. “Aansluiten bij grote distributiepartners kan bij een succesvolle introductie resulteren in enorme aantallen aanvragen. Wij kiezen bewust voor een gecontroleerde en gereguleerde start. Het uitgangspunt is niet om er in het eerste jaar een paar miljard doorheen draaien. Daarmee willen we voorkomen dat bij een succes de organisatie gaat haperen.”

“Generatie X draagt graag haar steentje bij om het droomhuis van Generatie Y mogelijk te maken.”

Dubbel rendement

Uiteindelijk is het ook de bedoeling om het crowdlending platform open te stellen voor particuliere investeerders, zodat de huizenkoper zijn hypotheek ook met kapitaal van vreemden kan financieren. “Voor investeerders die naast eigen geld, zelf ook een hypotheek hebben, ontstaat er met ons product een interessant keuze. Ze kunnen direct versneld aflossen op de eigen hypotheek, wat ook kan bij de Jungohypotheek, of investeren in Jungohypotheken tegen 4% en op termijn extra aflossen. Hoewel hypotheken een veilige investering zijn, loop je natuurlijk altijd een risico, maar vergeet niet dat de Jungo-hypotheek voldoet aan alle wettelijk voorgeschreven vereisten en is gescreend en goedgekeurd door Jungo.”

Vincent van den Noort studeerde Digitale Media en Communicatie aan de Hogeschool Utrecht. Na zijn studie ging hij aan de slag bij Topicus, bekend van onder andere de adviessoftware Findesk. Naast het kopen van zijn eigen huis, was dit zijn eerste kennismaking met de professionele kant van de hypothecaire dienstverlening. Na zeven jaar verruilde hij Topicus om zich bij Qelp (selfservice software voor smartphones) meer te richten op de eindconsument. Na bijna drie jaar vond hij het tijd om zelf iets in de markt te zetten: Jungo.

Fundingpartner

Van den Noort: “Wij zijn uitermate tevreden met de samenwerking met Topicus. Zij beschikken over de meest geavanceerde systemen aan de achterkant, zoals een hypotheekstraat en een beleggersgiro, en we hebben dezelfde toekomstvisie. Als voorstander van de deeleconomie sluit deze samenwerking perfect aan bij mijn ideeën. Samen met Co Founder en ICT-specialist Jasper Laagland en Director Finance & Risk Gerard Looijen zijn we het crowdlending platform gaan bouwen waar Jungo op draait.”

Technisch is Jungo inmiddels klaar om de markt op te gaan. Het is nu wachten op de vergunning van de AFM en een investeerder die de Jungohypotheek wil funden. Dat laatste blijkt niet eenvoudig ervaart Van der Noort in de praktijk. “We zijn met diverse partijen in gesprek en verwachten binnen afzienbare termijn bekend te kunnen maken met wie we in zee gaan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.