Woningverduurzaming is ook de klimaatrisico’s in kaart brengen

0

Vandaag staat het thema Woningverduurzaming centraal in InFinance Kansen & Visies – De Talkshow. Aan de talkshowtafel zijn te gast Kitty de Heiden (Triodos), Jeroen Heijnen (Findesk-Topicus), Willem Oudijk (Rabobank) en Emilie Brondsema (Stater).

“Op het punt van risicobeheersing liggen er behoorlijke uitdagingen op het gebied van klimaatrisico’s.”

Iedereen die de mogelijkheid heeft om te verduurzamen zou dat wat tafelgast Kitty de Heiden, Directeur Personal & Private Banking bij Triodos, betreft ook moeten doen. De adviseur heeft hierin een cruciale rol, is haar overtuiging, maar die laat het vooralsnog liggen. De Heiden: “Verduurzaming wordt nog maar heel weinig meegenomen in een totaaladvies. Dat moet echt veranderen.”

Triodos is de eerste bank die klanten extra beloont als ze gaan wonen in een biobased huis. De Heiden breekt aan de talkshowtafel dan ook een lans voor biobased bouwen. We hebben volgens haar geen ruimte meer voor tijdelijke compromissen: het is biobased bouwen of niet bouwen.

Bekijk de InFinance Kansen & Visies – De Talkshow:

Verlies de slechte labels niet uit het oog

Als het om verduurzamen gaat, dan moeten de banken volgens tafelgast Willem Oudijk, Commercieel Directeur Intermediair wonen Rabobank, ook met niet-bancaire oplossingen komen. Zo gaat Rabobank volgend jaar klanten met een F en G energielabel een woninganalyse aanbieden met een voordelige mogelijkheid om te isoleren. Om mensen bewuster met energie om te laten gaan kan de Rabo-app gekoppeld worden aan een slimme meter. Zaken die tafelgast Emilie Brondsema, Manager Relatie Management Stater, graag ziet. Zij roept namelijk op om de mensen die in woningen met een slecht energielabel woning niet uit het oog te verliezen. Daar zijn de tafelgasten het over eens.

Van CO2-uitstoot naar klimaatadaptatie

Geldverstrekkers zouden zich volgens tafelgast Jeroen Heijnen, Business Development Manager bij Findesk-Topicus, ook meer moeten inzetten om verduurzamen te stimuleren en klimaatrisico’s te verkleinen. Er gaat nu veel aandacht uit naar het reduceren van de CO2-uitstoot en nog te weinig naar klimaatadaptatie, zegt hij. Dat zou moeten veranderen, want Heijnen is van mening dat er op het punt van risicobeheersing behoorlijke uitdagingen liggen op het gebied van klimaatrisico’s.

Topicus introduceert een duurzaamheidsplatform, dat als doel heeft om relevante woningdata, verduurzamingsopties, besparingsmogelijkheden, financieringen en uitvoeringsplannen samen te brengen. Het geeft inwoners perspectieven om hun woning klaar te maken voor de toekomst. Hiermee wil het Topicus bijdragen aan het versnellen van woning- én kavelverduurzaming op nationaal niveau en energiearmoede tegengaan.

InFinance Kansen & Visies – De Talkshow is powered by Stater. Een overzicht van alle uitgezonden talkshows kun je hier vinden

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.