‘Leidt transparantie tot meer vertrouwen?’

0

Leidt transparantie tot meer vertrouwen in de toezichthouder? Dat is de centrale vraag in de gelijknamige inaugurele rede van AFM-bestuurder Femke de Vries als bijzonder hoogleraar Toezicht aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

De bijzondere leerstoel Toezicht is ingesteld door het bestuur van Vide, de beroepsvereniging voor toezichthouders, inspecteurs en evaluatoren en is onbezoldigd.

In haar redevoering pleitte De Vries voor meer onderzoek naar het nut en de noodzaak van transparantie in het toezicht. De veronderstelling lijkt vaak te zijn dat het vertrouwen in de toezichthouder gebaat is bij een zo groot mogelijke transparantie.

Volgens De Vries is vertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor het effectief functioneren van overheidsinstanties, waaronder toezichthouders. Zij betoogde in haar oratie onder meer dat de inzet van transparantie door toezichthouders nog veel op intuïtie is gebaseerd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.