Kosten pensioenbeheer gestegen

0

De kosten van pensioenbeheer zijn gestegen bij bijna tweederde van de pensioenfondsen. De kosten stegen gemiddeld met 5,5% per deelnemer, zo blijkt uit de TPRA-monitor Kosten 2016.

De belangrijkste oorzaak van de kostenstijging is de invoering van het nieuwe Financieel Toetsingskader (nFTK) voor pensioenfondsen per 1 januari 2015. De kosten van pensioenbeheer waren het hoogst bij AT&T, meer dan 6.000 euro per deelnemer. Gemiddeld, rekening houdend met de omvang van de fondsen, lagen de kosten op 117 euro per deelnemer.

Vermogensbeheer

De kosten van vermogensbeheer bleven stabiel, met een gemiddelde van 0,46% van het belegd vermogen. De stijgingen en dalingen liepen uiteen van +31 tot -43 basispunten. Oorzaken van besparingen zijn onder meer een versimpeling van de beleggingsportefeuille, overstappen van actief naar passief beheer en het verkleinen van mandaten.

De kostenmonitor van The Pension Rating Agency is gebaseerd op de jaarverslagen van 231 pensioenfondsen. Omdat TPRA de kosten zelf heeft vastgesteld, is de ranking volgens TPRA betrouwbaarder dan ranglijsten die zijn gemaakt op basis van de kosten die de fondsen zelf rapporteren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.