Indexatie pensioenfondsen station te ver

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is over 2016 gelijk gebleven. December werd afgesloten met een gemiddelde dekkingsgraad van 102%. Dat is een stijging van één procentpunt ten opzichte van de maand ervoor.

Dit blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt. De positie van pensioenfondsen is volgens Aon nog altijd niet rooskleurig. De beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden en leidend voor kortingen of indexatie, is in 2016 gedaald van 104% naar 98%. Dit is lager dan het wettelijke vereiste minimum van 104,3%.

Aon verwacht dat veel fondsen het jaar afsluiten met een reservetekort en dat sommige fondsen zich in een dekkingstekort bevinden. Dat betekent dat zij vóór 1 april 2017 een nieuw herstelplan moeten indienen.

Geen indexatie

Het laatste kwartaal in 2016 toonde volgens Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij Aon Hewitt, een onverwacht herstel. Dat neemt echter niet weg dat indexatie voor de meeste fondsen volgens hem nog een station te ver is. ABP liet vandaag al wel weten dat de pensioenen dit jaar niet naar beneden gaan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.