Dekkingsgraad zakt door kritieke grens

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is begin augustus gedaald van 102% naar 98%. De extreme rentedaling en negatieve ontwikkelingen op de beurzen hebben de Nederlandse pensioenfondsen verder onder druk gezet.

De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, is vooralsnog 106%, blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt. Eind juli waarschuwde Aon al dat deze beleidsdekkingsgraad de komende maanden verder zal teruglopen, omdat de hogere dekkingsgraden van de tweede helft van 2018 dan niet meer worden meegewogen voor dit gemiddelde.

Kortingen

Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment: “Met een actuele gemiddelde dekkingsgraad van 98% zal het gemiddelde ook teruglopen. Mogelijke kortingen aan het einde van 2019 en 2020 zijn daardoor niet van de baan. Sterker nog, met zowel een dalende rente als klappen op de beurzen worden kortingen een steeds meer realistisch scenario.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.