Komende maanden cruciaal voor pensioenfondsen

0

De combinatie van een flinke keldering in mei, de uitblijvende stijging in juni en een verdere daling in juli, maakt dat kortingen een steeds meer realistisch scenario is geworden voor een aantal pensioenfondsen. “De komende vijf maanden bepalen of en hoeveel ze moeten gaan korten”, zegt Frank Driessen van Aon.

De Pensioenthermometer van Aon wijst uit dat de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen in juli is gedaald naar 102%. De beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, valt eind juli terug naar 106%. Dat is hoger dan het wettelijk vereiste minimum van 104,3%, maar een aantal fondsen zit onder die grens. Aon verwacht dat de beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, de komende maanden nog verder zal teruglopen, omdat de hogere dekkingsgraden van de tweede helft van 2018 dan niet meer worden meegewogen voor dit gemiddelde.

Kortingsgevaar

Mogelijke kortingen aan het einde van 2019 en 2020 zijn daardoor niet van de baan, zegt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. “Fondsen die al vijf jaar te maken hebben met onderdekking en aan het eind van dit jaar een dekkingsgraad lager dan 100% hebben, moeten de pensioenen korten om op 100% dekkingsgraad te komen. Daarnaast speelt nu ook het risico op onvoldoende herstelvermogen, dat volgend jaar al tot kortingen kan leiden. Kortom: de komende vijf maanden bepalen voor diverse pensioenfondsen of en hoeveel ze moeten gaan korten.”

Verplichtingen gestegen

In juli is de rente met gemiddeld ruim 15 basispunten gedaald. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, dempte het effect van de dalende rente een klein beetje en is 2,2%. Door de rentedaling nam de waarde van de verplichtingen per saldo met circa 4% toe. Tegelijkertijd is ook het vermogen van pensioenfondsen in juli gestegen.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.