Bewustzijn adviseurs over cyberrisico’s stijgt

0

Steeds meer assurantieadviseurs bespreken cyberrisico’s met hun zakelijke klanten. Dat bleek onlangs tijdens het Turien & College in Breda. Tijdens het evenement spraken Dave Maasland van Eset, Edwin Oud van Hiscox en Björn Jalving van Turien & Co. Assuradeuren de adviseurs over digitale risico’s en de verzekeringsmogelijkheden.

Wordt bij de zakelijke risicoanalyse door de assurantieadviseurs de internetafhankelijkheid van de relaties in kaart gebracht? Wat voor gevolgen heeft bijvoorbeeld het uitvallen van het systeem of de webshop op de continuïteit van een onderneming? Welke type cyberincident komt er in het bedrijfsleven het meest voor? En hebben de assurantieadviseurs hun klanten geïnformeerd over de Meldplicht Datalekken? Deze en andere vragen werden gesteld aan ruim honderd assurantieadviseurs.

Van de aanwezigen brengt 67% in zijn zakelijke risicoanalyse internetafhankelijkheid ter sprake te brengen. Een jaar geleden was dat nog maar 51%. Bij deze analyse wordt tevens door 62% in kaart gebracht over wat voor soort data een bedrijf kan beschikken. In 2015 was dit nog maar 45%. Verder blijkt dat 50% van de adviseurs zijn zakelijke relaties heeft ingelicht over de meldplicht datalekken. Hier ligt voor veel adviseurs dus nog een kans, aldus Turien.

Meldplicht

De meldplicht datalekken geldt sinds 1 januari 2016. Deze meldplicht houdt in dat organisaties (zowel bedrijven als overheden) direct een melding moeten doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens zodra zij een ernstig datalek hebben. In sommige gevallen moeten zij het datalek ook melden aan de betrokkenen. Van de aanwezige adviseurs was 63% op de hoogte van het feit dat een datalek gemeld moet worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.