Bestuurdersaansprakelijkheid opgerekt

0

Het aantal processen tegen bedrijven en hun bestuurders neemt toe en daarmee ook het aantal claims op de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeringen. Volgens een analyse van Allianz Global Corporate Specialty (AGCS), wereldwijd aanbieder van Directors & Officers Liability (D&O) verzekeringen, is het niet-naleven van voorschriften en wetten de voornaamste oorzaak van claims.

Nieuwe risico’s zoals cyberincidenten of dataprivacy zorgen volgens AGCS voor een toenemend activisme onder aandeel- en toezichthouders. Samen met de invloed van procesfinanciering door derden partijen, zet dit bestuurders onder druk om doelwit te worden van onderzoeken, boetes of vervolging vanwege vermeende wanpraktijken.

“Er is een groeiende tendens richting punitieve en persoonlijke juridische stappen tegen leidinggevenden voor het falen in het naleven van normen en regelgeving. Dit kan resulteren in kostbare onderzoeken, strafrechtelijke vervolging of civiele procedures die het bedrijfsvermogen in gevaar brengen of zelfs het privévermogen”, stelt AGCS in hun nieuwe rapport D&O Insurance Insights: Management Liability Today.

Kostbare procesvoering

Het gemiddelde prijskaartje van een D&O claim voor plichtsverzuim is volgens AGCS meer dan 1 miljoen euro. “Echter in grotere corporate aansprakelijkheidszaken kan de D&O schade oplopen tot honderden miljoenen euro’s. Een algemene trend is dat D&O claims minder snel worden afgewezen of afgewikkeld. Dit resulteert in een langdurige procesvoering, stijgende verweerkosten en naar men verwacht hogere schikkingen. In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen zes jaar de verweerkosten van grote D&O claims bijna verdubbeld. De invloed van procesfinanciering door derden partijen doet het globale claimlandschap ook veranderen en stimuleert daarmee de ontwikkeling van collectieve acties tegen financiële instellingen en commerciële ondernemingen en hun bestuurders.”

Stijging Europese claims

Ook dichterbij huis, in Duitsland, vindt er een toename van claims plaats. Het aantal D&O schades voor AGCS alleen is daar in de afgelopen twintig jaar al verdriedubbeld. De Duitse markt wordt gekenmerkt door interne aansprakelijkheidsclaims waarbij bedrijven de bestuurders vervolgen voor wanbeleid of falend compliance beleid. AGCS merkt dat op jaarbasis dat ongeveer 80% van de Duitse D&O schades is. Maar ook elders in Europa, en dus ook in Nederland, ziet men wet- en regelgeving ontstaan die class actions verder stimuleren.

Een gedetailleerd overzicht van de risico’s wereldwijd is na te lezen in het volledige rapport D&O Insurance Insights: Management Liability Today.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.