‘Bank voor de Klas’ ook voor jongvolwassenen

0

Het lesprogramma Bank voor de Klas voor basisscholen wordt dit jaar uitgebreid naar jongeren in het voortgezet onderwijs en het mbo. De formule is een financiële gastles door een bankmedewerker die met de klas een quiz speelt.

Het programma Bank voor de klas is al elf jaar succesvol en bereikte in die periode bijna één miljoen kinderen in het basisonderwijs. Voor de nieuwe onderwijsinstellingen zijn online activatietools beschikbaar die de kennis van jongeren toetsen over veilig bankieren, zoals wat de zogenoemde ‘geldezels’ zijn. Daarnaast bieden de tools handvatten om aan de slag te gaan met eventuele kennis en vaardigheden die ze missen.

Leermiddelen voor docenten

Alle leermiddelen zijn vrijwel het hele jaar door beschikbaar. Daarmee kunnen mbo-docenten zelf een les geven, waarna zij een gastles kunnen aanvragen van een speciaal opgeleide budgetcoach van een bank. De coach gaat met studenten in gesprek, onder meer over veilig bankieren, het vragen om hulp bij financiële problemen en (het voorkomen van) schulden. Waar nodig wordt direct praktische hulp geboden.

“Met 18 jaar zijn mensen zelf verantwoordelijk voor hun uitgaven en de contracten die ze afsluiten”, aldus Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). “Helaas worstelen steeds meer jongvolwassenen met problematische schulden. Tijdig het gesprek voeren over geld is dus superbelangrijk. Banken willen dat iedereen met genoeg kennis van geldzaken de maatschappij instapt.”

Op 15 juni 2022 sluiten banken deze pilot in het mbo-onderwijs af. Dat gebeurt met een slotdialoog tussen mbo-studenten en een aantal directieleden van banken. NVB: “De sessies geven bestuurders de kans om te luisteren naar de stem van de generatie van de toekomst. Dit geeft waardevolle inzichten hoe banken jongeren verder kunnen helpen op hun weg naar 18 jaar en financiële verantwoordelijkheid.”

Week van het geld

Koningin Máxima, erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken, opent maandagochtend 28 maart de 11e editie van de Week van het geld in de Kunsthal in Rotterdam. Tot en met vrijdag 1 april geven medewerkers uit de hele financiële sector enkele duizenden gastlessen en workshops over geldzaken op basis- en mbo-scholen. Het thema dit jaar is ‘Van Doekoe tot Digi’.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.