Tweederde jongeren laat zich beïnvloeden door finfluencers

0

Bij het maken van een financiële beslissing laten jongeren zich regelmatig beïnvloeden door influencers. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken ter gelegenheid van de Week van het geld, die gisteren van start is gegaan.

Bijna alle jongeren tussen de 16-19 jaar (98%) zien wel eens posts of video’s van influencers over geldzaken, blijkt uit het onderzoek van Wijzer in geldzaken. Deze zogenoemde ‘finfluencers’ geven soms adviezen die lang niet altijd onderbouwd, onafhankelijk en transparant zijn.

Alhoewel de meerderheid van de onderzochte jongeren zegt twijfels te hebben bij informatie van finfluencers, heeft tweederde van de jongeren die finfluencers volgt zich laten beïnvloeden bij een financiële beslissing. Door deze beïnvloeding heeft 39% van de jongeren die influencers volgt weleens geld verdiend, 46% geld bespaard en 29% geld verloren.

Jongeren die (een deel van) hun geld zelf verdienen met bijvoorbeeld een bijbaan zijn naar eigen zeggen minder financieel beïnvloedbaar door influencers, dan jongeren die hun geld krijgen van ouders of via een studiefinanciering.

Ook praktisch geschoolde jongeren zijn naar eigen zeggen iets beter in het weerstaan van verleidingen door influencers. Van de jongeren op het hbo of wo wil 28% (heel) vaak iets hebben door een influencer, voor jongeren op het mbo is dit 21% en voor middelbare scholieren 19%

Week van het geld

Het onderzoek is uitgevoerd ter gelegenheid van de Week van het geld (11 tot en met 15 maart). Het thema van deze week is ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS? en staat in het teken van de vraag hoe kinderen en jongeren een ware ‘baas’ kunnen worden over hun eigen financiën.

Voor het basisonderwijs richt de week zich op onderwerpen als reclame, influencers, de waarde van geld, in-game aankopen en verzekeren. In de materialen voor het voortgezet onderwijs en mbo komen zaken aan bod als: crypto, geldezels, achteraf betalen, phishing en pensioen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.