Nederlanders positiever over eigen financiële situatie

0

Meer Nederlanders (76%) ervaren dat ze op dit moment gemakkelijk(er) rond kunnen komen, een stijging ten opzichte van eind 2022 (69%).

Ook schat iets meer dan de helft (53%) zijn financiële situatie rooskleuriger in ten opzichte van anderen. Dat percentage is hoger dan een jaar eerder (45%). Een kwart van de mensen ervaart echter nog steeds (enige) moeite met rondkomen. Dit blijkt uit het onderzoek Goede financiële voornemens 2024 van platform Wijzer in geldzaken onder ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Wet- en regelgeving

Bijna de helft (45%) van de mensen weet nog niet welke invloed veranderingen in per 1 januari 2024 zullen hebben op hun portemonnee. Bijvoorbeeld als het gaat om wijzigingen in de hypotheekverstrekking bij een studieschuld of het verdwijnen van de schenkingsvrijstelling voor het kopen van een eigen woning. Met de online tool ‘Wat betekent dit voor mij?’ van Wijzer in geldzaken kan iedereen een duidelijk en persoonlijk overzicht krijgen van de veranderingen waarmee de Eerste Kamer dinsdag instemde.

Sparen

Meer sparen en minder uitgeven blijven de prioriteitenlijst van Nederlanders aanvoeren in 2024. ‘Sparen’ wordt het meest spontaan genoemd (31%). Voor sparen lijkt weer meer ruimte te komen in de huishoudportemonnee, want dit voornemen kent een sterke stijging ten opzichte van 2022 (22%). Bij de geholpen antwoordmogelijkheden over financiële goede voornemens is het opvallend dat minder Nederlanders verwachten het in het nieuwe jaar zuiniger aan te gaan doen (42% in 2023 vs. 47% in 2022).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.