Al 25 jaar rendement inleveren

0

Wie op 1 januari 1995 omgerekend 100 euro op zijn spaarrekening had staan, behaalde tot en met 2019 een gemiddeld rendement van 71,5%. Wie in 2005 begon komt nog maar tot een rendement van bijna 28%. Spaarders die pas in 2015 begonnen moeten het doen met een rendement van slechts 2,38%.

Dit blijkt uit een analyse die vergelijkingssite Geld.nl heeft gemaakt op basis van eigen data en die van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit de analyse blijkt dat vooral de laatste 5 tot 10 jaar het gemiddelde rendement op een spaarrekening fors is gedaald. “De spaarrentes doken vanaf 2013 onder de 2% en zijn sindsdien alleen maar zijn blijven dalen”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit.

Inflatie

Het toch al lage rendement wordt vervolgens door het inflatiespook grotendeels weer opgeslokt. Bulthuis: “We hebben ook gekeken wat de inflatie de afgelopen 25 jaar deed met het rendement op spaargeld. Helaas zie je dat vanaf het jaar 2000 na aftrek van inflatie nauwelijks nog rendement wordt behaald. Vanaf 2010 ga je zelfs dik in de min met het rendement op je spaargeld. De inflatie heeft de waarde van het spaargeld dus flink aangetast. Eigenlijk zijn we dus al jaren aan het interen op de waarde van ons spaargeld. En we moeten er helaas aan wennen dat dit ook nog wel een aantal jaren zo zal blijven.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.